Foto: LETA

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Jāņa Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plāna pamatā ir solījumi, kuri ir fiskāli ļoti ietilpīgi, līdz ar to nav izpildāmi, tā pēc piecu partiju atkārtotās tikšanās pauda "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts.

Valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas ar Finanšu ministrijas ekspertiem otrdien apsprieda potenciālās valdības darba plānu. JKP iniciētajās sarunās piedalījās arī "Jaunā Vienotība", "KPV LV", "Attīstībai/Par!" un Nacionālā apvienība. Tikšanās gan beidzās ātrāk nekā cerēts, jo partijas līdz trešdienas rītam paņēma pauzi, lai apspriestu šodien izskanējušo partiju iekšienē.

Pavļuts skaidroja, ka Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plāns būtībā ir "priekšvēlēšanu programma", kur citi politiskie spēki pielikuši klāt katrs kaut ko no savām vēlmēm. Piemēram, Nacionālā apvienība – demogrāfijas jomā un "Attīstībai/Par!" veselības jomā.

Dažādo darba plānā atspoguļoto ideju izmaksas ir ap 1,7 miljardiem eiro, skaidroja "Attīstībai/Par" līderis, piebilstot, ka tā vēl nav visu pasākumu kopsumma. Līdz ar to šajā deklarācijā ietvertie solījumi nav izpildāmi. Kā norādīja Pavļuts: "Sapņu kuģis uzskrējis uz fiskālā sēkļa."

"Būtībā izskatās, ka ir jābūt citai valdības deklarācijai, konceptuāli ir jābūt citam dokumentam, un sabiedrībai ir jāpasaka, ka šie solījumi ir neizpildāmi," atzina partiju apvienības līderis. Viņš piebilda, ka tas būtu jādara JKP.

"Neatrisinot šos jautājumus, valdības deklarāciju nav iespējams saskaņot. Mēs nevaram pateikt sabiedrībai, ka re kur ir mūsu sapņi vai vēlmes," uzsvēra Pavļuts. Ir fundamentāli jāpārskata pamati, uz kuriem valdības deklarācija tiek veidota. "Attīstībai/Par!" uzskata, ka deklarācijas veidošana jāsāk "teju no nulles".

Arī "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) priekšsēdētājs Raivis Dzintars bija kritisks. "Ja parasti pēc valdības veidošanas reizēm saka, ka sarunas ir bijušas ļoti konstruktīvas, tad šajā reizē to pateikt būtu grūtāk. Bija daudz asumu, manuprāt, daudz haosa iezīmējas visā sarunu organizēšanas procesā."

Šodien ir konstatēts, ka deklarācijā ir ierakstīti darbi, kas nav izpildāmi. "Tur ir ierakstīti Jaunās konservatīvās partijas ļoti dārgie priekšvēlēšanu solījumi," uzsvēra politiķis. "Līdz ar to ir ārkārtīgi grūti paļauties uz šo kā uz dokumentu, kam varētu uzticēties, lai virzītos uz priekšu. Temps nav adekvāts, un ir ļoti daudz haosa šajā procesā," atzina NA līderis.

Dzintars gan neuzskata, ka deklarācija būtu jāraksta "no nulles", taču viņš uzsvēra, ka nedrīkst "mētāties ar neizpildāmiem solījumiem". Politiķis aicināja atklāti pateikt, ka kādi no partiju priekšvēlēšanu solījumiem nav izpildāmi. "Nevar valdību veidot uz melu pamatiem," uzsvēra Dzintars.

Savukārt "KPV LV" līdzpriekšsēdētājs Artuss Kaimiņš aicināja nesatraukties par to, ka ir paņemta pauze. Politiķi esot vienojušies, ka vairāk paužu nevajadzēs. Kaimiņš arī norādīja, ka "KPV LV" būtu iztikusi arī bez šīs pauzes.

Piektdien JKP publicēja Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu, kas paredz, ka tuvāko divu gadu laikā neapliekamais minimums sasniegs 500 eiro mēnesī un minimālā pensija būs 200 eiro mēnesī. Tāpat plānā ir iekļauti potenciālo sadarbības partneru priekšlikumi.

Deklarācijas projekts tika iesniegts potenciālajiem sadarbības partneriem: "KPV LV", NA, "Jaunajai Vienotībai" un "Attīstībai/Par!".

Kā informēja premjera amata kandidāts Bordāns, par pamatu deklarācijai ņemts iepriekš publicētais JKP piedāvājums jaunās valdības darbu plānam. Par to portāls "Delfi" iepriekš rakstīja šeit. Savukārt par Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu var lasīt šeit.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka jau šajā trešdienā Valsts prezidenta nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Bordāns varētu sabiedrību plašāk iepazīstināt ar potenciālās valdības sastāvu, pieļāva pats politiķis.

Tāpat vēstīts, ka Valsts prezidents Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!", JKP un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātiem 7. novembrī nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu JKP šim amatam nominētajam Bordānam.

Jau īsi pēc Vējoņa paziņojuma sākās valdības veidošanas sarunas. JKP tikās ar visiem četriem politiskajiem spēkiem, kuri tiek uzskatīti par potenciālajiem sadarbības partneriem.

Ja līdz 21. novembrim (ieskaitot) netiks panākta vienošanās par jauno valdību, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās Bordāna vietā citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!