Foto: Saeimas administrācija

13. Saeimas deputāti ārkārtas sēdē otrdien apstiprinājuši parlamenta komisiju izveidošanas noteikumus.

Noteikumi paredz, ka Saeimā ir 16 komisijas: Ārlietu komisija; Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija; Juridiskā komisija; Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija; Izglītības, kultūras un zinātnes komisija; Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija; Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija; Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija un Sociālo un darba lietu komisija; Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija; Pieprasījumu komisija; Publisko izdevumu un revīzijas komisija; Nacionālās drošības komisija; Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija; Eiropas lietu komisija un Ilgtspējības attīstības komisija.

Tāpat noteikumi nosaka, kā deputāti tiek pārstāvēti komisijās. Piemēram, tie paredz, ka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ievēlē divus deputātus no katras frakcijas, savukārt Nacionālās drošības komisijā ievēlē vienu deputātu no katras frakcijas.

"Šis ir pēdējais brīdis, kad faktiski lemt par šiem noteikumiem, jo ir astotā diena, kopš mēs esam nodevuši zvērestu," tā no tribīnes teica Mārtiņš Bondars (A/P). Viņš aicināja apstiprināt šos noteikumus. Vienlaikus politiķis aicināja nevilcināties ar komisiju izveidi, jo "šai Saeimai nav doti 12 vai 15 gadi, lai darītu to pašu darbu, ko iepriekšējā".

Viņš arī atzina, ka vēlētāji noteikti ir neizpratnē par situāciju. "Šodien ir astotā diena, un mēs vēl neesam radījuši galveno instrumentu, kas ir Saeimas komisijas," pauda Bondars. "Visbeidzot, arguments, ka vispirms jāizveido valdība vai jāvienojas par valdību un tikai tad mēs izveidosim Saeimas komisijas, neiztur kritiku."

Tribīnē kāpa arī Artuss Kaimiņš ("KPV LV") viņš bija kritisks un pauda: "Jūs paskatāties saviem vēlētājiem acīs un pastāstiet viņiem, ka pagājušonedēļ jūs jau tikāties gan ar ZZS, gan ar "Jauno Vienotību", gan ar Nacionālo apvienību un vēl kāda partija bija, kuru aizmirsu nosaukt. Katrā ziņā tā nebija ne JKP, ne KPV, un jau komisijas sadalījāt."

Viņš vēlreiz apliecināja, ka vēlas, lai tiktu izveidota normāla un stabila valdība.

Šī bija otrā 13. Saeimas sēde. Uz pirmo deputāti pulcējās pirms nedēļas, 6. novembrī. Ārkārtas sēde otrdien ilga vien deviņas minūtes.

Jau vēstīts, ka partijas sākušas pieteikt savas vēlmes Saeimas komisiju vadībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!