Foto: Publicitātes foto
Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments ir atteicies ierosināt lietu saistībā ar "Latvijas investīciju un attīstības aģentūras" (LIAA) sūdzību par Vidzemes apgabaltiesas spriedumu, ar kuru noraidīta LIAA prasība par līdzekļu piedziņu nepilnu divu miljonu eiro apmērā pret maksātnespējīgā SIA "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" bijušo valdes locekli Ivaru Beitānu, kā arī Reini Rūtentālu un Kārli Marku.

Beitāna pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš norādīja, ka LIAA zaudēja visās trijās tiesu instancēs, līdz ar to spriedums ir stājies spēkā un vairs nav pārsūdzams.

Prasības pamatā bija skaidrojums, ka 2006.gada 20.decembrī starp LIAA un "Gaisa sporta sertifikācijas centru" tika noslēgts līgums par Eiropas Savienības (ES) fonda projekta īstenošanu. Tā kā projekta īstenošana tika atzīta par atbilstošu, LIAA izmaksāja atbildētājai atbalsta finansējumu 1 915 735 eiro (1 346 386 latu) apmērā, no kura vairāk nekā puse bija Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums, bet pārējais Latvijas finansējums.

Kā galvenos argumentus prasības sākšanā LIAA pārstāve minēja faktus, ka LIAA komisija, izvērtējot piešķirto ES struktūrfondu finansējumu, konstatējusi, ka no 2008.gada līdz 2011.gadam vēja tunelī un izpletņlēkšanas simulatorā iepriekš plānoto 166 cilvēku vietā ticis sertificēts tikai viens cilvēks un ierīce nav atbilstoši darbināta.

Jau ziņots, ka Jelgavas vēja tunelis vairākkārt darbināts pārbaužu vai demonstrācijas nolūkiem, bet pēdējā vēja tuneļa darbināšanas reize bija saistīta ar aktiera Džekija Čana darbošanos un filmas "Ķīniešu zodiaks" epizodes filmēšanu. "Gaisa sporta sertifikācijas centra" maksātnespējas procesa gaitā izsolē tika pārdots vēja ģenerators un tā aprīkojums, un Jelgavā atlikusi ir tikai vēja tuneļa ēka.

Iepriekš LETA jau ziņoja, ka Finanšu ministrija kā ES fondu vadošā iestāde 2011.gada sākumā uzdeva LIAA sākt ES finansējuma atgūšanas procedūru no SIA "Aerodium" līdzīpašniekam Ivaram Beitānam daļēji piederošā uzņēmuma "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" 1,35 miljonu latu apmērā. Paralēli tiesā tiek skatīta krimināllieta pret pašu Beitānu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 2007.gada rudenī ar Beitānu saistītais "Gaisa sporta sertifikācijas centrs" paziņoja, ka Zemgales tehnoloģiskā parka teritorijā Jelgavā, Peldu ielā 4, 2008.gada augustā plānots atklāt "Gaisa sporta sertifikācijas centru", kur būtu pieejams arī unikāls vēja tunelis.

Tika uzsvērts, ka vēja tunelis jeb brīvā kritiena simulācijas iekārta būs pirmā slēgta veida transformējama iekārta pasaulē, kas inovatīva inženiertehniska risinājuma dēļ darbosies visu sezonu gan slēgtā, gan arī atvērtā veidā, un tajā tiks piedāvātas praktiskās apmācības, individuāli treniņi un sertifikācija izpletņlēcējiem, kā arī treniņnometnes pašmāju un ārvalstu profesionālajiem sportistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!