Foto: F64

Partiju apvienība "Jaunā Vienotība" Valsts Prezidenta nominētā premjera amata kandidāta Jāņa Bordāna (JKP) veidotā Ministru kabineta darba plānu vērtē kā labu sākumu, taču redz to kā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšvēlēšanu dokumentu, nevis profesionālu valdības darba plānošanas rīku, portālu "Delfi" informēja politiskā spēka preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Pirmdien partiju sarunās "Jaunā Vienotība" paudīs savu pozīciju par virkni nākamās valdības uzdevumu.

"Jaunā Vienotība" iestājas par skaidru ekonomikas izaugsmes vīziju, pārdomātas reģionālās reformas īstenošanu, pret ievērojamu nodokļu palielinājumu un neatbalsta strauju, nozīmīgu pilsonības sistēmas revīziju.

Partiju apvienība nevar atbalstīt vairākus Jāņa Bordāna sagatavotās valdības deklarācijas punktus. "Jaunā Vienotība" uzskata, ka nav pieļaujamas atkāpes no izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) uzsāktās reformas par pāreju uz latviešu valodu izglītības procesā, tāpat apvienība stingri iestājas pret nodokļu celšanu un uzskata, ka prefektu sistēma pašvaldībās pēc "Putina gubernatoru" principa Latvijā nav atbalstāma.

"Mēs piekrītam daudziem no valdības deklarācijas projektā minētajiem darbiem, tomēr ir vairākas ieceres, ko nevaram atbalstīt, kā arī ir darbi, par kuriem vēl ir nepieciešamas papildus diskusijas," uzsvēris "Jaunās Vienotības" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš.

Partiju apvienība ir nosūtījusi rakstiskus priekšlikumus un arī partiju sarunās sniegs savus komentārus par svarīgākajiem Bordāna piedāvātās valdības deklarācijas punktiem.

Pirmdienas rītā raidījumā "Rīta panorāma" partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts skaidroja, ka JKP valdības veicamo darbu plāns ir solis uz priekšu, jo tajā ņemti vērā atsevišķi citu partiju ierosinājumi. Tomēr ir lietas, par kurām visas partijas vienoties nevarēšot.

Pavļuts uzsvēra, ka "Attīstībai/Par!" būšot ļoti svarīgi runāt par darbu plāna ietekmi uz valsts budžetu, jo pirms vēlēšanām izteikto solījumu ietekme uz budžetu varētu būt ļoti liela. Arī pašlaik "ar neapbruņotu aci" esot redzams, ka daļa solījumu pārsniedz budžeta iespējas.

Vēstīts, ka piektdien JKP publicēja Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu, kurš paredz, ka tuvāko divu gadu laikā neapliekamais minimums sasniegs 500 eiro mēnesī un minimālā pensija būs 200 eiro mēnesī. Tāpat plānā ir iekļauti potenciālo sadarbības partneru priekšlikumi.

Deklarācijas projekts tika iesniegts potenciālajiem sadarbības partneriem: "KPV LV", Nacionālajai apvienībai, "Jaunajai Vienotībai" un "Attīstībai/Par!".

Kā iepriekš informēja premjera amata kandidāts Bordāns, par pamatu deklarācijai ņemts iepriekš publicētais JKP piedāvājums jaunās valdības darbu plānam. Par kuru portāls "Delfi" iepriekš rakstīja šeit. Savukārt par Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu var lasīt šeit.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka jau trešdien Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Bordāns varētu sabiedrību plašāk iepazīstināt ar potenciālās valdības sastāvu, pieļāva pats politiķis.

Tāpat vēstīts, ka Valsts prezidents Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!", JKP un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātiem 7. novembrī nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu JKP šim amatam nominētajam Bordānam.

Ja līdz 21. novembrim (ieskaitot) netiks panākta vienošanās par jauno valdību, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās Bordāna vietā citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!