Foto: LETA

Austrumeiropas un Centrālāzijas augstskolu vidū Latvijas Universitāte (LU) atzīta par 50.labāko, šo pozīciju dalot ar Kauņas Tehnoloģiju universitāti, liecina informācija starptautiskā augstskolu reitinga "QS University Rankings" mājaslapā publicētā informācija.

Austrumeiropas un Centrālāzijas reģiona augstskolu reitingā ieļautas 305 reģiona labākās augstskolas, un četras no tām ir Latvijas augstskolas.

Augstāko pozīciju minētajā reitingā ieņem LU. Nedaudz zemāk - 57.vietā - ir Rīgas Tehniskā universitāte. Rīgas Stradiņa universitāte ieņem 117.vietu, savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitāte ierindojusies 161.-170.pozīcijā.

Ievērojami augstākas pozīcijas reitingā ieņem Igaunijas augstskolas. Tartu Universitāte Austrumeiropas un Centrālāzijas reģiona augstskolu vidū ierindota piektajā vietā, Tallinas Tehnoloģiju universitāte ir 21.vietā. Kopumā reitingā ierindotas trīs Igaunijas augstākās izglītības iestādes.

Reitingā iekļautas arī astoņas Lietuvas augstskolas. Augstākā pozīcija Lietuvas augstskolu vidū ir Viļņas Universitātei, kas reitingā ierindota 17.vietā. Viļņas Ģedimina tehniskā universitāte reitingā ir 39.vietā, savukārt Kauņas Tehnoloģiju universitātē kopā ar LU ierindojusies 50.vietā.

"QS University Rankings" augstskolu reitings ir viens no pasaules ietekmīgākajiem un arī visplašāk pazīstamajiem universitāšu reitingiem.

LU rektora vietnieks studentu un sociālajos jautājumos Jānis Stonis uzsvēra, ka ir liels gods ierindoties 1,5% prestižāko jauno ekonomiku un Centrālāzijas valstu universitāšu vidū. Stonis skaidroja, ka divos reitingā iekļautajos rādītājos LU parādīja augstus rezultāts.

Reitings veidots, ņemot vērā vairākus indikatorus, no kuriem visbūtiskākie ir pasaules mēroga reputācija, universitātes reputācija darba devēju vidū, kā arī citējamība, pasniedzēju un studentu skaita attiecība, kā arī ārvalstu studentu un mācībspēku īpatsvars.

Visaugstāko vērtējumu jau vairākus gadus saņēmusi Mihaila Lomonosova Maskavas Valsts universitāte, savukārt otro vietu - Novosibirskas Valsts universitāte. Trešajā vietā, kopš pērnā gada pakāpjoties par divām vietām, ierindojusies Kārļa Universitāte Čehijā.

Reitingā vērtēja 305 reģiona labākās universitātes, no kurām 27 sarakstā iekļuvušas pirmoreiz. Kā atzīst reitinga veidotāji, aptvertais reģions reprezentē piekto daļu pasaules teritorijas un ar katru gadu kļūst arvien ietekmīgāks globālajā augstākās izglītības un zinātnes tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!