Foto: LETA
Jaunā konservatīvā partija (JKP) publicējusi Jāņa Bordāna veidotā Ministru kabineta darba plānu, kurš paredz, ka tuvāko divu gadu laikā neapliekamais minimums sasniegs 500 eiro mēnesī un minimālā pensija būs 200 eiro mēnesī. Tāpat plānā ir iekļauti potenciālo sadarbības partneru priekšlikumi.

Deklarācijas projekts iesniegts potenciālajiem sadarbības partneriem: "KPV LV", Nacionālajai apvienībai (NA), "Jaunajai Vienotībai" un "Attīstībai/Par!".

Kā iepriekš informēja premjera amata kandidāts Jānis Bordāns, par pamatu deklarācijai ņemts iepriekš publicētais JKP piedāvājums jaunās valdības darbu plānam. Par kuru portāls "Delfi" iepriekš rakstīja šeit.

Pilsonība nepilngadīgajiem nepilsoņiem

Ja salīdzina jauno redzējumu ar iepriekš publicēto, klāt nākusi virkne lietu. Piemēram, bloks "Iekļaujoša un taisnīga Latvija".

"Labākā dzimstības veicināšanas programma ir ekonomiski attīstīta, turīga un visām ģimenēm draudzīga valsts, kurā visi latvieši – gan etniskie, gan jaunie, gan vietējie, gan globālie – jūtas droši, gaidīti, pieņemti un tādēļ vēlas šeit radīt un audzināt savus bērnus," pausts sadaļas "Iekļaujoša un taisnīga Latvija" vīzijā.

Šajā sadaļā rosināts piešķirt Latvijas Republikā dzimušajiem Latvijas valsts piederīgo nepilngadīgajiem bērniem Latvijas pilsonību, ja vien viņu vecāki neizvēlas par labu citas valsts pilsonībai. Tāpat solīts attīstīt iekšējās mobilitātes veicināšanas programmu.

Fiskālā disciplīna un 500 eiro neapliekamais minimums

Tāpat deklarācijā nācis klāt bloks "Stabilas valsts finanses un finanšu sektors". Tajā solīts, ka stingri tiks ievērota fiskālā disciplīna un netiks pieļauts nekontrolēts izdevumu pieaugums. Tāpat rosināts kāpināt nodokļu ieņēmumus līdz 35% no iekšzemes kopprodukta (IKP). To plānots izdarīt, samazinot ēnu ekonomiku, paplašinot nodokļu bāzi, atceļot izņēmumus un padarot nodokļu sistēmu progresīvāku un caurspīdīgāku.

Plānā solīts, ka nodokļus būtiski grozīs vien reizi četros gados. Plānots ieviest ēnu ekonomikas reālas apkarošanas plānu. Deklarācijā arī pausts, ka jāpaaugstina neapliekamais minimums vismaz līdz 500 eiro mēnesī. Rosināts arī nodokļu slogu pārnest no darba uz kapitālu, piesārņojuma veidošanu, kā arī greznumlietu un akcīzes preču patēriņu.

Sadaļā par reģionālo attīstību solīts, ka tiks celta Rīgas un Pierīgas starptautiskā konkurētspēja, veidojot īpašu Pierīgas apriņķi, kurā ietilptu visas Pierīgas funkcionālā areāla pašvaldības un Rīga. "Uzlabosim sadarbību starp valsts pārvaldi un Rīgas pašvaldību," solīts plānā.

Atbalsts ģimenēm ar bērniem

Sadaļā "Ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums" ir piedāvāti risinājumi nevienlīdzības un nabadzības mazināšanai. Tajā solīts jau tuvāko trīs gadu laikā sasniegt ģimenes valsts pabalstu 50 eiro apmērā par pirmo bērnu, 100 eiro par otro un 150 eiro par trešo un katru nākamo bērnu.

Savukārt tuvāko divu gadu laikā neapliekamais minimums pensijām sasniegs 500 eiro mēnesī, minimālā pensija – 200 eiro mēnesī. Solīts arī vienoties par saprātīga izmēra primārā mājokļa neaplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

JKP plāno virzīties uz "māmiņu algu" iemaksu sociālās apdrošināšanas pensiju kapitālā. Kā arī plānots turpināt "Altum" atbalsta programmu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai renovācijai, tai skaitā ģimenēm ar zemiem ienākumiem. JKP arīdzan sola virzīties uz vienota mājokļa standarta (minimālo prasību) izstrādi ģimenēm ar bērniem.

Nauda veselībai un stipri mediji

Turpmākos gadus veselības finansējumam ir jābūt prioritātei valsts budžetā – 4% no IKP (ap 1,2 miljardi eiro). Tāpat plānā ir uzsvērts, ka jālabo veselības aprūpes finansēšanas likuma netaisnība attiecībā pret mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, pašnodarbinātajiem, patentu maksātājiem un citām grupām, kas izmanto valsts akceptētus saimnieciskās darbības režīmus, bet tiek izslēgti no veselības pakalpojumu saņemšanas.

Sadaļā par satiksmi un transporta nozari solīts, ka notiks atteikšanās no dzelzceļa elektrifikācijas projekta. Otrs variants ir to īstenot ierobežotā apjomā, proti, vien Rīga–Daugavpils virzienā.

Šajā deklarācijā iekļauta arī sadaļa "Neatkarīgi un stipri mediji". Tajā plānots izveidot koncentrētu, paredzamu un taisnīgu valsts finansējuma sistēmu sabiedrisko mediju darbam. Tāpat ir rosināts uzlabot kvalitatīva sabiedrisko mediju satura piedāvājumu krievu valodā, ļaujot sabiedriskajam medijam paplašināt savu auditoriju un stiprināt kopienu savstarpēju saprašanos.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka jau trešdien Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa nominētais Ministru prezidenta amata kandidāts Bordāns varētu sabiedrību plašāk iepazīstināt ar potenciālās valdības sastāvu, pieļāva pats politiķis.

Tāpat vēstīts, ka trešdien Valsts prezidents Vējonis pēc tikšanās ar partiju apvienības "Attīstībai/Par!", JKP un partijas "KPV LV" premjera amata kandidātiem 7. novembrī nolēmis uzticēt jaunās valdības veidošanu JKP šim amatam nominētajam Bordānam.

Jau īsi pēc Vējoņa paziņojuma sākās valdības veidošanas sarunas. Trešdien JKP tikās gan ar "KPV LV", gan ar NA. Savukārt ceturtdien JKP tiekas ar "Attīstībai/Par!" un "Jauno Vienotību".

Ja līdz 21. novembrim (ieskaitot) netiks panākta vienošanās par jauno valdību, Valsts prezidents atsauks 7. novembra rīkojumu "Par Ministru kabinetu" un aicinās Bordāna vietā citu Ministru prezidenta kandidātu veidot valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!