Foto: LETA
Latvijas Zvērinātu advokātu padome (ZAP) 29. oktobrī saņēmusi žurnālista Māra Zandera iesniegumu un sākusi pārbaudi, kurā pieprasīts advokāta Alda Gobzema paskaidrojums, portālu "Delfi" informēja Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas komunikācijas konsultante Māra Arāja.

Padome lūgusi Gobzemam paskaidrojumu rakstiski iesniegt ZAP desmit darba dienu laikā.

Gobzems sociālajā tīklā "Facebook" ceturtdien, reaģējot uz portāla "Delfi" ziņu, norādījis, ka viņam personīgi "nav nekāda strīda, jo šim jautājumam pievēršu mazāk uzmanības, kā tam, cik lapas šoruden kokiem nokritušas", kā arī informējis, ka ir sniedzis paskaidrojumu ZAP.

"Tā kā es esmu kļuvis par 13. Saeimas deputātu, tad atbilstoši Satversmes 28. pantam un 29. pantam ZAP nav tiesību izskatīt jautājumus manas politiskās darbības ietvaros, jo pretējā gadījumā tiktu kaitēts Saeimas locekļa neatkarībai paust savu viedokli. Tajā skaitā jautājumā, kas skar jebkādus manus izteikumus kā politiķim par Māri Zanderu pēc ievēlēšanas Saeimā šī gada 7. oktobrī," "Facebook" publicētajā paskaidrojumā ZAP norādījis Gobzems.

Zandera iesnieguma pārbaudes materiālu izskatīšana plānota ZAP sēdē otrdien, 20. novembrī.

ZAP šajā sēdē gan neskatīs divas citas pret Gobzemu ierosinātās disciplinārlietas. Šajās lietās Disciplinārlietu komisija līdz novembra beigām pieņems lēmumu.

"Advokātu padomes un Disciplinārlietu komisijas funkcijas ir nodalītas. Proti, Padome izskata sūdzības par advokātiem un lemj par disciplinārlietu ierosināšanu vai atteikšanos ierosināt. Un disciplinārlietas ierosināšanas gadījumā materiāls tālāk tiek nodots Disciplinārlietu komisijai, kura tad šo jautājumu izskata un lemj par disciplinārsoda piemērošanu vai nepiemērošanu," paskaidroja Arāja.

Jau vēstīts, ka žurnālists, kurš pēc "KPV LV" premjera amata kandidāta Gobzema izteikumiem Latvijas Televīzijas (LTV) diskusijā solīja tiesvedību, vispirms lūdzis ZAP izvērtēt konkrēto situāciju un sniegt savu viedokli, trešdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja Zanders.

"Delfi" jau rakstīja, ka Gobzems diskusijā izteica pārmetumu Zanderam, taču sarunas laikā nevarēja to pamatot ar faktiem. Diskusijas laikā Zanders izvirzīja jautājumu par partijām, kuras pirmsvēlēšanu laikā savā starpā ir klaji naidīgas, bet pēc vēlēšanām uzreiz paziņo, ka var tā vienkārši pāršķirt jaunu lapaspusi un sākt darbu no jauna.

Uz šo jautājumu atbildēja Gobzems, tostarp sacīdams, ka arī Zanders ir "gāzis dubļus" pret viņa pārstāvēto partiju: "To varētu attiecināt arī uz jums. Par to, kā esat gāzis dubļus uz KPV LV", sacīja Gobzems.

Pēc šī izteikuma Zanders uzstājīgi prasīja, lai Gobzems nosauc kaut vienu faktos pamatotu piemēru par izteiktajam apgalvojumam un konkrētu publikāciju, par kuru viņš runā, taču politiķis to nevarēja.

Zanders "Delfi TV ar Jāni Domburu" trešdien sacīja, ka juristi viņam ieteikuši vispirms vērsties ZAP un lūgt padomes skaidrojumu par to, vai šis jautājums ir skatīts un ko Gobzems ir paskaidrojis. "Man ir svarīgi saprast, vai zvērināti advokāti akceptē šādu sava kolēģa rīcību," sacīja Zanders.

Viņš, atsaucoties uz juristu ieteikumiem, minēja, ka tieši šādi – ar vēršanos vispirms ZAP, varētu būt iespējams ātrāk sasniegt to rezultātu, ko vēlas žurnālists, proti, "lai Gobzema kungs publiski atsauc savus apgalvojumus".

Pēc diskusijas Zanders tviterī norādīja, ka sekos tiesvedība.

Notikušais LTV studijā izraisīja plašu reakciju soctīklos, tostarp atbalstu Zanderam izteica Jaunās Konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns, teikdams, ka par kādiem citiem Gobzema nepatiesiem apgalvojumiem gatavojot iesniegumu ZAP.

Savukārt nedaudz vēlāk Bordāns LTV raidījumā "Rīta panorāma" paziņoja, ka ir pārdomājis un, visticamāk, nevērsīsies ZAP ar sūdzību par Gobzemu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!