Foto: LETA

Jūrmalas pilsētas domes opozīcija pagaidām nav sākusi organizēt ārkārtas sēdi par mēra Gata Trukšņa (apturējis darbību LZP) atsaukšanu no amata, jo nav pārliecības, ka koalīcijas partijas šādu ieceri atbalstītu, portālam "Delfi" pastāstīja deputāts Rolands Parasigs-Parasiņš (NA).

Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šonedēļ prokuratūrai nodeva kriminālprocesa materiālus, lūdzot sākt kriminālvajāšanu pret Jūrmalas pilsētas mēru Truksni, viņa biroja vadītāju Ingrīdu Vilkārsi un uzņēmēju Jūliju Krūmiņu lietā par politisko partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

"Protams, mēs varētu sasaukt ārkārtas sēdi, bet, lai to sasauktu, vispirms jāmēģina vienoties ar koalīcijas deputātiem. Šādas sēdes jau ir ierosinātas iepriekš. Ja mēs uz sitiena sasauktu sēdi, visticamāk, rezultāts būs tāds pats – koalīcija atbalstītu Truksni," paredzēja Parasigs-Parasiņš (attēlā pa labi).

Viņš atgādināja par ārkārtas sēdi Jūrmalas pilsētas domē, kas notika pirms mēneša, kur "Saskaņas" un Zaļo un zemnieku savienības deputātu balsis palīdzēja Truksnim saglabāt mēra krēslu. Toreiz opozīcija mēru gāzt gribēja, jo Valsts policija bija viņu sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu.

"Jūrmalas lielākā problēma šobrīd ir nevis Trukšņa problēmas, bet gan tas, ka kvorums tās atbalsta. Jau iepriekš esam runājuši ar ZZS deputātiem un turpināsim to darīt, lai viņi izbeigtu šo bezatbildību. Piedāvāsim alternatīvu koalīciju bez "Saskaņas", ko vadītu cits mērs. Ja spēsim vienoties, tad redzu jēgu sasaukt šādu ārkārtas sēdi," turpmāko opozīcijas darbu domē ieskicēja Parasigs-Parasiņš. "Domāju, ka Jūrmalai pašreiz ir svarīgi, lai opozīcijas partijas spētu vienoties ar ZZS un izveidot spēcīgu koalīciju."

Vaicāts, vai ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Armanda Krauzes komentārs, ka Truksnim jāatkāpjas no amata, nevieš Jūrmalas opozicionāros lielāku pārliecību par mēra atsaukšanas mēģinājuma pozitīvu iznākumu, Parasigs-Parasiņš atbildēja noraidoši.

"Mans uzskats ir, ka viņi [ZZS] savā stilā veiksmīgi māna sabiedrību. Truksnis no Latvijas Zaļās partijas nav izstājies, bet gan apturējis savu darbību. Man no malas šķiet, ka Krauze ir bezspēcīgs un Truksnim partijā ir lielāka ietekme. Jūrmalas domē ir vēl vairāki ZZS deputāti. Ja Krauzem būtu tāda vara, tad būtu tikai loģiski, ka pārējie ZZS biedri atbalstītu mēra nomaiņu," klāstīja Parasigs-Parasiņš.

Kā ziņots, kriminālprocesu, kas 7. novembrī nodots prokuratūrai, KNAB sāka 2016. gada augustā par iespējamu politisko partiju "No Sirds Latvijai" un politisko partiju apvienību Zaļo un zemnieku savienība nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

Kā saprotams no KNAB publicētās infografikas, Jūrmalas pašvaldības amatpersona vienojusies ar Krūmiņu, ka, izmantojot trešo personu starpniecību, gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās tas nelikumīgi finansēs partiju apvienību lielā apmērā. Krūmiņš no sava konta veicis skaidras naudas izmaksu lielā apmērā un partiju apvienība saņēmusi finansējumu.

Pēcāk Jūrmalas mērs informējis Krūmiņu par to, ka "ziedojumi" nav saņemti. Krūmiņš sazinājies ar "ziedotājiem" un to starpniekiem un informējis Jūrmalas pašvaldības amatpersonu, atklājot "ziedotāju" uzvārdus un ar tiem saistītās personas.

Vēlāk politisko partiju apvienības valdes loceklis norādījis, ka partijas valdes sēdē saistībā ar priekšvēlēšanu kampaņu pašvaldību vēlēšanās bijusi nostāja, ka katrs pats piesaista iespējamos ziedotājus savām kampaņām, kas arī ticis darīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!