Foto: F64/DELFI

Otrdien, 6.novembrī, jaunais parlamenta sasaukums ievēlēja 13. Saeimas prezidiju.

Atklātā balsojumā ar vēlēšanu zīmēm par 13. Saeimas priekšsēdētāju ievēlēta Ināra Mūrniece, kas parlamentā pārstāv Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA). Par balsoja 44 deputāti, bet "pret" 32 deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja biedra amatā deputāti ievēlēja Dagmāru Beitneri-Le Gallu no Jaunās konservatīvās partijas (JKP). "Par" balsoja 65 deputāti, bet "pret" – 34 deputāti.

Ar 65 balsīm "par" un 31 balsi "pret" Saeimas priekšsēdētāja biedra amatā ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere no partiju apvienības "Jaunā Vienotība".

Savukārt Saeimas sekretāra amatā ievēlēts Andrejs Klementjevs no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa", par kuru balsoja 55 deputāti, bet pret – 32 deputāti.

Saeimas sekretāra biedra amatā ievēlēta Marija Golubeva no partiju apvienības "Attīstībai/Par!". "Par" balsoja 64 deputāti, bet "pret" – 34 deputāti.

Saeimas Prezidijs sastāv no Saeimas priekšsēdētāja, diviem viņa biedriem, Saeimas sekretāra un viņa biedra. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Prezidija locekļi nosaka iekšējo kārtību un darba gaitu Saeimā, dod atzinumus un virza tālāk saņemtās lietas visos Saeimas kārtības rullī paredzētajos gadījumos, sastāda Saeimas sēžu darba kārtību, tiekas ar ārvalstu amatpersonām, kā arī veic virkni citu pienākumu.

Ziņots, ka oktobrī notikušajās Saeimas vēlēšanās 5% barjeru pārvarēja septiņi politiskie spēki: "Saskaņa", "KPV LV", JKP, "Attīstībai/Par!", NA, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Jaunā Vienotība".

Partijai "Saskaņa" 13. Saeimā ir 23 vietas, "KPV LV" un JKP – katrai 16 vietas, "Attīstībai/Par!" un Nacionālajai apvienībai – katrai 13 vietas, ZZS – 11 vietas, bet "Jaunajai Vienotībai" – 8 vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!