Foto: LETA
Sekojot vairāku latgaliešu piemēram pirmajā 13. Saeimas sēdē svinīgo deputāta solījumu teikt latgaliski, Janīna Kursīte-Pakule nolēma, ka amata pienākumus pildīt solīsies lībiešu valodā. Šis notikums izraisījis plašas diskusijas arī sociālajos tīklos.

Kursītes-Pakules zvēresta nolasīšana klātesošajos izraisīja nelielu apjukumu. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) deputāti lūdza atkārtoti sniegt zvērestu, atgādinot, ka tam jābūt latviešu valodā. Kursīte-Pakule lūgumu izpildīja, tomēr atkārtoti zvērestu izvēlējās nolasīt kurzemnieku dialektā.

Portālam "Delfi" Kursīte-Pakule skaidroja, ka lībiešu valodā zvērestu sagatavojusi, kad uzzinājusi, ka vairāki kolēģi to teiks savos dialektos. "Ja viņi būtu turējušies pie tā, ka visi runā tikai latviešu literārajā valodā, tad arī es to darītu. Bet šajā situācijā es negribēju pieļaut, ka tiek izrādīta necieņa lībiešu valodai. Tā taču iet rokrokā ar latviešu valodu," uzsver Kursīte-Pakule.

Kursīte-Pakule pati ir dzimusi Latgalē. Viņa ir ne tikai politiķe, bet arī latviešu literatūrzinātniece, valodniece, publiciste un rakstniece.

"Kad mani palūdza atkārtot nolasīt zvērestu, teicu to ventiņu mēlē," papildina deputāte. Tāpat Kursīte-Pakule norāda, ka lielu lomu šajā lēmumā spēlējis tas, ka vēlēšanās viņa kandidējusi Kurzemes reģionā. Viņa neuzskata, ka tā no viņas puses bijusi provokācija.

Tomēr lietotājiem sociālajos tīklos šajā jautājumā ir cits viedoklis.

Jau ziņojām, ka pirmajā 13. Saeimas sēdē četri politiķi deputāta zvēresta vārdus teica latgaliski. Pats pirmais tribīnē teikt svinīgo solījumu kāpa Aldis Adamovičs (JV) un viņš to darīja latgaliski. Viņa piemēram vēlāk sekoja arī Juris Rancāns (JKP), Ilga Šuplinska (JKP) un Edmunds Teirumnieks (NA).

Jau iepriekš biedrībā "Latgolys Saeima" portālu "Delfi" informēja, ka šie 13. Saeimā no Latgales velēšanu apgabala ievēlētie deputāti ir atsaukušies biedrības aicinājumam dot deputāta zvērestu latgaliešu valodā.

Biedrība zvēresta došanu latgaliski nodēvējusi par akciju norādot, ka tās mērķis ir veicināt parlamentā ievēlēto Latgales pārstāvju sadarbību kopēju mērķu labā pāri partiju robežām, kā arī pievērst uzmanību latgaliešu valodas normatīvā regulējuma jautājumiem, skaidroja "Latgolys Saeima".

Zvērēšanu latgaliski aizsāka deputāti Juris Viļums (LRA; iepriekš – ZRP) un Gunārs Igaunis (ZRP) 11. Saeimā. Zvērests latgaliski jau ir dots divos sasaukumos, taču šajā sasaukumā pirmo reizi to darīja dažādu politisko spēku pārstāvji tik kuplā skaitā.

Ziņots, ka 12. Saeimas pirmajā sēdē Viļums (LRA) svinīgo zvērestu teica latgaliešu valodā. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (tolaik – "Vienotība") šādā veidā dotu deputāta svinīgo solījumu nepieņēma, bet pēc pārtraukuma deputāti tomēr nobalsoja par viņa mandāta apstiprināšanu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka 13. Saeima otrdien sanāk uz pirmo sēdi, kurā deputāta amata kandidāta statusā esošie politisko partiju pārstāvji deva deputāta svinīgo solījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!