Foto: LETA

Rīgas domes (RD) opozīcija sasaukusi ārkārtas sēdi, lai izskatītu Jurģa Klotiņa (NA) priekšlikumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidēm, kas pirms pāris nedēļām pazuda no Finanšu un administrācijas lietu komitejas darba kārtības, portālu "Delfi" informēja Nacionālās apvienības frakcijas referents Edvards Ratnieks.

Priekšlikumu sasaukt RD ārkārtas sēdi izteica NA frakcija. Pieprasījumu parakstīja 23 deputāti no visām opozīcijas frakcijām. Sēde jāsasauc trīs dienu laikā, tādējādi tajā pagūs piedalīties arī Saeimā ievēlētie Rīgas domnieki.

Šajā sēdē skatīs Klotiņa priekšlikumu par NĪN atlaižu piešķiršanu apkaimju savrupmājās mītošajiem rīdziniekiem. To vajadzēja izskatīt jau 17. oktobrī sasauktajā RD Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē, taču portāls "Delfi" jau vēstīja, ka lēmumprojekts no komitejas darba kārtības pazuda.

Komitejas vadītājs Nils Ušakovs (S) sēdē izvairījās atbildēt uz opozīcijas deputātu jautājumiem, kāpēc darba kārtība ir pēkšņi mainījusies. Tā vietā viņš vairākkārt rosināja opozīcijas partiju deputātus papildināt esošo darba kārtību.

Opozicionāri mēru neklausīja, solot jautājumu skatīt kādā no tuvākajām RD kārtējām sēdēm. Tā kā RD sēde par 2018. gada budžeta grozījumiem ir sasaukta 7. novembrī, kad uz Saeimu jau būs devusies daļa RD opozīcijas deputātu, tagadējam sasaukumam nācās izšķirties par labu ārkārtas sēdei.

Klotiņa priekšlikums paredz piešķirt 50% NĪN atlaidi pirmās brīvvalsts laika zemes mantiniekiem. Deputāts uzskata, ka zemes kadastrālo vērtību kāpums Rīgas vēsturiskajās savrupmāju apkaimēs ir radījis apstākļus, ka ģimenes mantojuma ēkās dzīvojošie īpašnieki ir spiesti maksāt nesamērīgi augstu NĪN.

Opozīcijas deputāta sagatavotie grozījumi paredz arī mazināt NĪN personām, kuras nedrīkst veikt jauna minimālās apbūves zemesgabala izveidi savā īpašumā dzīvojamās mājas apbūvei.

Šie grozījumi Rīgas budžetam varētu izmaksāt aptuveni pusotru miljonu eiro, izskaitļojis Klotiņš. Šo samazinājumu iecerēts kompensēt ar pieaugošajiem iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!