Foto: LETA

Saeima ceturtdien kārtējo reizi noraidījusi opozīcijas pieprasījuma par ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) nespēju sniegt atbildes saistībā ar Ekonomikas ministrijas (EM) īstenotās subsidētās elektroenerģijas atbalsta sistēmas likumību un atbilstību Eiropas Komisijas lēmumam.

Pieprasījums tika noraidīts, 36 deputātiem balsojot "par", 26 "pret" un 18 deputātiem balsojumā atturoties.

Pieprasījumā rakstīts, ka Ašeradens iepriekš ne rakstiskajās atbildēs, ne arī Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē nav spējis sniegt skaidras atbildes saistībā ar EM īstenotās subsidētās elektroenerģijas atbalsta sistēmas tiesiskuma aspektiem un piedāvātajiem pasākumiem, lai šo sistēmu sakārtotu.

"Tas rada pamatotas bažas, ka EM vai nu nav nepieciešamas kompetences, vai arī patiesībā jūsu centieni ir vērsti nevis, lai sakārotu šo valsts atbalsta sistēmu atbilstoši tiesību normām un sabiedrības interesēm, bet gan lai turpinātu piesegt šo "OIK afēru" un turpinātu sniegt nepamatoti dāsno atbalstu atsevišķiem komersantiem pēc iespējas ilgāk," raksta pieprasījuma autori.

Pieprasījumu parakstījuši 10 partijas "Saskaņa" deputāti.

Viens no tā autoriem – Ivars Zariņš (S) – sēdē norādīja: "Pēdējā gada laikā parlaments ir intensīvi strādājis pie tā, lai atmaskotu šo OIK afēru. Ir bijušas vairāk kā pussimts jautājumu sesiju. Manuprāt, ir jau vairāk nekā 20 pieprasījumu saistībā ar OIK, un katrs no tiem ir bijis par kādu konkrētu OIK afēras kontekstu, pierādot, ka tik tiešām tā ir afēra, kura joprojām tiek īstenota un kura joprojām tiek politiski piesegta."

"Galu galā šodien jūs varētu uzdrošināties būt brīvi no koalīcijas līguma un balsot pēc savas sirdsapziņas, un pēc labākās apziņas – [..] tā kā jūs esat zvērējuši Latvijas tautai. Es aicinu atbalstīt šo pieprasījumu un dot labu ceļamaizi nākošajai Saeimai – beigu beigās tikt galā ar šo politiski piesegto afēru," aicināja Zariņš.

Arī deputāts Artuss Kaimiņš ("KPV LV") vērsa klātesošo uzmanību, ka norisinās pēdējā 12. Saeimas sēde. "Daudzi no jums šeit vairs nekad, nekad dzīvē neatgriezīsies," uzsvēra deputāts. "Un šodien, 1.novembrī, jūs varat savas maskas, kuras jums ir, nomest beidzot nost. Šajā sēdē koalīcijas padome un koalīcija ir beigusies."

"Šeit jūs patiešām varat atstāt labu nospiedumu savā karjerā, atbalstot šo pieprasījumu, lai ekonomikas ministrs atbildētu uz šo loģisko jautājumu," aicināja deputāts.

Nākamais tribīnē kāpa deputāts Edvards Smiltēns (LRA), kurš konstatēja, ka šim pieprasījumam vairs īsti nav jēgas, jo drīzumā notiks valdības maiņa un būs jauns ekonomikas ministrs.

Atsaucoties uz Kaimiņa teikto, arī Smiltēns pauda, ka grib atstāt nospiedumu nākamajai Saeimai: "Tas nospiedums, ko es gribu atstāt nākamajai Saeimai kā atgādinājumu: 60 dienas, 14 stundas un 32 minūtes, kolēģi, ir atlikušas līdz brīdim, kad, es ceru, tiks izpildīts solījums arī no Kaimiņa kunga par to, ka vienkārši tiks izbeigts OIK."

Jau ziņots, ka šobrīd papildu izmaksas, kas rodas obligātā iepirkuma mehānisma īstenošanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildu elektroenerģijas cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas kopējā cenā. Šobrīd EM strādā pie OIK sistēmas atcelšanas plāna.

2015. gadā kopumā obligātā iepirkuma ietvaros ražotājiem izmaksāti 314 miljoni eiro, bet 2016. gadā– 291 miljons eiro. No šīs naudas attiecīgi 254,9 un 237 miljoni eiro bija atbalsta summa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!