Foto: DELFI

Ozolu aleju līdzās Nacionālajam teātrim turpmāk dēvēs par Simtgades aleju, trešdien, 31. oktobrī, lēma Rīgas dome (RD).

Par Simtgades aleju turpmāk sauks teritoriju no Latvijas Nacionālā teātra ēkas austrumu fasādes līdz pilsētas kanālam, ietverot arī teritoriju līdz ēkai Kronvalda bulvārī 4 – kādreizējai Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēkai.

Domnieku apstiprinātais lēmumprojekts paredz, ka Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijai trīs mēnešu laikā jāizvieto ielas nosaukuma zīmes. Bet Rīgas pilsētas būvvaldei divu mēnešu laikā jāveic Simtgades alejas tuvumā esošo objektu adrešu maiņa.

Rīgas pilsētas būvvaldes Adresācijas nodaļas vadītājs Uldis Freimantāls jūnijā notikušajā Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisijā argumentēja, ka Latvijas simtgade ir pietiekoši būtisks notikums, lai to iemūžinātu pilsētas vietvārdu formā.

"Šāds vietvārds veiksmīgi iekļaujas pastāvošo vietvārdu saimē un piešķir spēcīgu raksturu teritorijas identitātei," argumentēja Freimentāls. Viņš arīdzan pauda, ka normatīvie akti nosaukuma maiņu pamato, jo teātra ēkas vēsture tieši liecina par valsts veidošanas pirmsākumu.

Komisijas lēmums virzīt projektu izskatīšanai RD gan nebija vienbalsīgs. Komisijas locekle Ingrīda Miklāva iebilda, ka simtgades var būt dažādas, tāpēc cilvēki pēc 20 gadiem varētu alejas nosaukumu nesaprast.

Par RD atbalstīto ideju šā gada maijā pozitīvu atzinumu sniedza Valsts valodas centrs.

Jurģis Klotiņš (NA) sēdē interesējās, vai ārzemnieki sapratīs, par kādu simtgadi ir runa. Freimentāls norādīja, ka taps skaidrojošā plāksne, taču nevarēja apstiprināt, vai teksts tajā būs arī angļu valodā.

RD arīdzan bija ideja līdz 18. novembrim Simtgades alejā izbūvēt objektu "Laika priekškars", ko plaši kritizēja arboristi. Divi iepirkumi darbu veikšanai beidzās nesekmīgi, tāpēc pašvaldība ieceri atmeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!