Foto: LETA

Uzņēmums SIA "Eolus", kas tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados plāno uzbūvēt vēja elektrostaciju parku, uzsver, ka vēja stacijas neradīs negatīvu ietekmi uz apkārtējo iedzīvotāju dzīvi, jo tiks ievēroti visi ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā paredzētie nosacījumi, portālu "Delfi" informē uzņēmuma pārstāvji.

"Eolus" uzsver, ka projektā tiks uzstādītas modernas vēja turbīnas un tiks ievēroti visi attāluma nosacījumi līdz dzīvojamām mājām, lai nepasliktinātu iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Projekta īstenošanai vēl nepieciešama virkne apstiprinājumu un "Eolus" turpinās sarunas gan ar vietējiem iedzīvotājiem, gan izpildvaras un uzraugošo institūciju pārstāvjiem.

"Mūsu projekta apspriešanas laikā esam saņēmuši komentārus par dažādiem iespējamas ietekmes efektiem, ko rada vēja stacijas. Jāsaka, ka vēja turbīnu ietekme uz cilvēku dzīvi ir patiesi plaši pētīta un eksperti atzīmē dažādus iespējamus efektus, taču atklāti varam atzīt, ka nav zinātnisku pierādījumu par negatīvu vēja staciju ietekmi uz cilvēku dzīvi, ja tiek ievērotas visas vides prasības. Un mēs tās ne tikai ievērosim, bet panāksim pat būtiski zemākus ietekmes rādītājus par likumdošanā noteiktajiem," saka Gatis Galviņš, "Eolus" valdes loceklis.

"Vairāki cilvēki ir minējuši, ka vēja stacijas bojāšot Zemgales ainavu. Jāsaka, ka esam dzirdējuši arī daudz viedokļu, kas izsaka atbalstu tam, kā vēja stacijas izskatās ainavā – tās pievieno estētisku un modernu elementu tradicionālai videi. Vai vēja stacijas izskatās labi? Tas ir gaumes jautājums un tam nav racionālas atbildes. Mēs ceram, ka iedzīvotāji novērtēs vēja enerģijas dotās priekšrocības – patiesi zaļu enerģiju, stiprinātu Latvijas enerģētisko neatkarību un augstāku enerģijas piedāvājumu, kas var nodrošināt labāku elektrības cenu," saka Galviņš.

Jau ziņots, ka vēja enerģijas parks varēs saražot aptuveni 0.7 teravatstundas (TWh) elektroenerģijas gadā, kas būs aptuveni 10% no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa.

Vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās – daļa parka atradīsies Dobeles novadā, bet daļa – Tukuma novadā. Šobrīd noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes.

Zviedrijā bāzētais "Eolus Vind AB" ir viens no lielākajiem vēja enerģijas attīstības uzņēmumiem Ziemeļvalstīs. Uzņēmums ir dibināts 1990. gadā un līdz šim ir uzbūvējis vairāk kā 540 no kopumā aptuveni 3400 Zviedrijā uzstādītajām vēja enerģijas turbīnām. "Eolus Vind AB" ir kotēts "Nasdaq Stockholm" fondu biržā un uzņēmumam ir vairāk kā 7000 akcionāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!