Foto: LETA
13. Saeimā neiekļuvušā deputāta Jāņa Klauža (ZZS) izteikumi par vēlēšanu datu sistēmu apkalpojošā uzņēmuma SIA "SOAAR" ietekmējamību ir absurdi, portālam "Delfi" teica uzņēmuma valdes loceklis Renārs Kadžulis.

"Tas ir absurds. Mēs cieši sadarbojamies ar visiem Latvijas drošības dienestiem. Sniedzam visu nepieciešamo informāciju un atskaitāmies par padarīto. Vēlēšanu periodā atskaitījāmies vairākas reizes nedēļā. Viņi [dienesti] visu uzraudzīja. Ja kādam būtu bijušas šaubas, jau būtu notikušas attiecīgas darbības," Klauža pārmetumus komentēja Kadžulis.

Viņš pastāstīja, ka visus "SOAAR" darbiniekus ir pārbaudījušas drošības iestādes, apzinot ietekmējamības riskus. "Tas ir bezatbildīgs apmelojums," teica uzņēmuma valdes loceklis.

"Klaužs uzsvēra, ka nav ievēlēts, jo iestājas par kristīgām vērtībām. Bet arī šie nepamatotie apmelojumi neiet kopā ar kristīgām vērtībām. Vēlēšanu rezultāti atspoguļo vēlētāju vērtējumu. Tas ir spogulis. Iznāk tā, ka Klauža kungs skatās spogulī un pārmet tam, ka tas nerāda to, ko viņš pats vēlētos," piebilda Kadžulis.

Vēstīts, ka 13. Saeimā neievēlētais Klaužs pārmetis "SOAAR" savu neveiksmi vēlēšanās. Uz šādām domām politiķi pamudinājis fakts, ka SIA "SOAAR" bijis vienīgais pretendents uz balsu skaitīšanas elektroniskās sistēmas ieviešanu.

"Konkurss bija atvērts. Piedalīties varēja visi. Iespējams, vienīgie pretendenti bijām tāpēc, ka līdzīgs pakalpojumus citās valstīs maksā no 2,5 līdz 10 miljoniem eiro," teica Kadžulis, kura uzņēmums "SOAAR" uzvarēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iepirkumā par 2018. gada Saeimas vēlēšanu organizēšanas e–pakalpojumu. "SOAAR" konkursā bija vienīgais pretendents, noslēdzot ar CVK 252 387 eiro vērtu līgumu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kadžulis portālam "Delfi" pastāstīja, ka viņa uzņēmums nodrošina vairākus funkcionālos blokus, piemēram, kandidātu sarakstu sagatavošanu un iesniegšanu, kandidātu sarakstu publicēšanu dažādos statistikas griezumos, vēlēšanu gaitas elektronisko žurnālu, kur atspoguļota vēlēšanu norise, rezultātu konstatēšanu iecirkņos ar skenēšanas tehnoloģijām.

Savukārt Lietuvā ieviestā sistēma, kas pieder tās Centrālajai vēlēšanu komisijai un tiek pielāgota katrām vēlēšanām, nodrošina mazāku bloku skaitu un izmaksā krietni dārgāk – ap sešiem miljoniem eiro, pastāstīja Kadžulis, kurš vēlas "SOAAR" pakalpojumus eksportēt. "Esam atraduši veidu, kā šobrīd būt ārpus konkurences," bilda Kadžulis.

Klaužs arīdzan pārmeta Kadžulim, ka viņš apsūdzēts par svešas mantas piesavināšanos un parakstu viltošanu. Kadžulis portālam "Delfi" pastāstīja, ka šīs apsūdzības ir saistītas ar nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, kur starp divām dzīvokļu īpašnieku pusēm izveidojies konflikts.

"Iesniegumus sniedza pretējā puse. Iestādes iesniegumus ir noraidījušas, jo nav pamats uzsākt kaut ko. Arī tiesa ir noraidījusi prasību," apvainojumus noraidīja Kadžulis.

Ziņots, ka Klaužu iepriekš mulsināja arī dinamiskā balsu skaitīšanas sistēma. Proti, vēlēšanu naktī viņš ik pēc stundas CVK mājaslapā pamanījis, ka samazinājies viņam piešķirto "plusiņu" skaits". Īsi pēc pulksten 1 viņam bijuši 1246 "plusiņi", bet stundu vēlāk to skaits sarucis par 493. Līdzīgā manierē viņa partijas biedriem sarucis svītrojumu skaits.

"SOAAR" valdes loceklis Kadžulis "Delfi" skaidroja, ka vēlēšanu iecirkņos strādājošie vispirms izpilda rezultātu protokolu pirmo daļu – cik balsis atdotas par kandidātu sarakstiem. Šos rezultātus publicē internetā. Tad iecirkņos strādājošie sāk skaitīt "plusiņus" un svītrojumus. Arī šos rezultātus pēc tam publicē.

Paralēli šiem darbiem iecirkņos strādājošajiem jāpilda arī citi uzdevumi, tostarp jāaizpilda vēlēšanu žurnāls, kurā jāfiksē visi notikumi. "Daži iecirkņi, kuros cilvēki strādāja jau no pulksten 6, nepaspēja žurnālā ierakstīt pilnīgi visus notikumus. Pēc protokola otrās daļas nosūtīšanas vairs nevarēja veikt ierakstus žurnālā. Viņi vērsās pie augstākstāvošajiem, lūdzot atsaukt protokolu, lai varētu veikt visus ierakstus žurnālā, piemēram, cikos prom no iecirkņa devušies novērotāji. Tā rezultātā internetā uz brīdi pazuda "plusi", bet, kad viss bija izdarīts, tie atkal parādījās atpakaļ," atklāja Kadžulis.

Viņš pastāstīja, ka "SOAAR" kontrolē, vai pēc šādas protokola atsaukšanas nemainās sākotnēji iesniegtie dati. "Dati nemainījās. Turklāt divi no šiem iecirkņiem ir Līvānu novadā, kur Klaužs dzimis un saņēmis daudz "plusus". Tas radīja lielu svārstību īpatsvaru," paskaidroja Kadžulis.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka CVK noraidījis Klauža un nepārvēlētās Aijas Barčas (ZZS) iesniegumus, kuros lūgts pārskaitīt par viņiem atdotās balsis vēlēšanās. Klaužs solījis šo lēmumu apstrīdēt tiesā.

13. Saeimas vēlēšanas norisinājās šā gada 6. oktobrī, un Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajos termiņos CVK nav apstrīdēts neviena vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!