Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) administratīvi sodījis Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) vadītāju Ilonu Jurševsku par savas meitas nodarbināšanu, liecina informācija KNAB mājaslapā.

Kā noskaidroja LETA, šā gada maijā Jelgavas iedzīvotājs Raimonds Lejnieks-Puķe ar iesniegumu vērsās KNAB, lūdzot izvērtēt iespējamo normatīvo aktu pārkāpumu SIVA direktores Jurševskas darbībā, iekārtojot darbā par aģentūras sabiedrisko attiecību speciālisti savu meitu Patrīciju Pārpuci.

Pārbaudot šo iesniegumu, KNAB konstatēja, ka Jurševska no 2014. gada 2. jūnija ir iekļauta SIVA valsts amatpersonu sarakstā kā direktore, un viņai kā valsts amatpersonai ir saistoši likumā valsts amatpersonām noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, tajā skaitā aizliegums, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

Izvērtējot KNAB rīcībā esošo informāciju, tika konstatēts, ka Jurševska kā SIVA direktore 2018. gada 2. martā izdodot rīkojumu "Par pieņemšanu darbā" un tajā pašā dienā noslēdzot Darba līgumu ar savu meitu, veikusi ar valsts amatpersonas amata pienākumiem saistītas darbības, kas ietekmējušas meitas personiskās un mantiskās intereses. Tādējādi Jurševska nonākusi interešu konflikta situācijā un pārkāpusi likumā noteikto aizliegumu.

Jurševska administratīvi sodīta pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.30 panta. Šajā pantā paredzēts naudas sods no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus vai bez tā.

Pēc KNAB lēmuma stāšanās spēkā Lejnieks-Puķe vērsies ar iesniegumu Labklājības ministrijā, lūdzot izvērtēt Jurševskas atbilstību ieņemamajam amatam, kā arī SIVA ētikas komisijā ar lūgumu Jurševskai piemērot disciplinārsodu par neētisku rīcību.

Ar pašu Jurševsku otrdienas rītā sazināties neizdevās.

Jurševska 2010. gadā Valda Dombrovska (V) valdībā bija labklājības ministre, kā arī, kandidējot no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, strādāja par 11. Saeimas deputāti, aizstājot Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), kura tobrīd bija bērna kopšanas atvaļinājumā. Jurševska vada SIVA kopš 2014. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!