Foto: DELFI

Kopš šāgada martā Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšnieces amatā stājās Marianna Dreja, darbu pametuši vairāki speciālisti, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Piemēram, septembrī atlūgumu iesniedza Bāriņtiesu departamenta vadītājs Agris Skudra

Raidījumā arī stāstīja, ka visi no darba aizgājušie minējuši privātus iemeslus darba attiecību uzteikšanai, bet kuluāros runājot, ka ar jauno priekšnieci ir grūti sastrādāties.

Kadru maiņa VBTAI, kas atbild par bērnu tiesību ievērošanu, sākās ar bijušās inspekcijas vadītājas Ilonas Kronbergas aiziešanu no amata pērnā gada maija beigās. Februārī no darba aizgāja ilggadējā darbiniece, vadošā bāriņtiesu eksperte Valentīna Gluščenko.

Taču kopš Dreja ieņem inspekcijas priekšnieces krēslu, darbavietu atstājuši vēl vairāki augsta līmeņa darbinieki un daudzi ierindas ierēdņi. Aprīlī negaidīti darbu pameta arī Bērnu tiesību departamenta direktore Inga Krastiņa, savukārt pavisam nesen, nesagaidot pārbaudes laika beigas – arī Skudra, kurš pēc Gluščenko aiziešanas vadīja Bāriņtiesu departamentu.

"Jāteic, ka ar marta mēnesi inspekcijai ir jauna priekšniece, līdz ar to inspekcija pielieto jaunas darba metodes, un katrs cilvēks var izvēlēties, vai iet iestaigāto ceļu vai tomēr izmantot jaunas metodes, iet līdzi tām. Līdz ar to šīs izmaiņas droši vien notiek," izteicās VBTAI priekšnieces vietniece Anita Gotharde.

Dreja "Panorāmai" pa telefonu stāstījusi, ka inspekcijā šobrīd ir vien desmit brīvas vakances. Pēc viņas teiktā, aiziet tie, kas neprot sastrādāties.

Raidījums arī vēstīja, ka atlūgumi iesniegti par spīti tam, ka darbinieku vidējā atlīdzība šogad augusi par nepilniem 100 eiro, vairāki savstarpēji nesaistīti un droši avoti darbinieku aiziešanu saista tieši ar priekšnieces personību. Izskanējis, ka vadībai prioritāra ir kontroles politika, bet bērnu tiesības paliek pēc tam. Nesen darbu pametušais Skudra īsā sarakstē atbild, ka iemeslus savai aiziešanai negrib komentēt.

Labklājības ministrija (LM) signālus par inspekcijas darbinieku iespējamu neapmierinātību neesot saņēmusi. "Cik zinu, nē. Nu, cik es zinu. Grūti jau pateikt. Oficiāli es ikdienā ar to nestrādāju, bet tādu indikāciju it kā nav," LTV raidījumā sacīja LM pārstāvis Egils Zariņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!