Foto: LETA
Valsts policijas (VP) Latgales reģiona vadība atvainojusies saimniecei Viļānu novadā, kuras piemājas dārzā tika atsavināti un ekspertīzes veikšanai nodoti 363 pieaugušu kaņepju stādi, informēja policijā.

Sarunā sievietei paskaidrots, ka šāda situācija radusies, jo, balstoties uz līdzšinējo praksi, analogās situācijās parasti aizdomas apstiprinās un augos tiek konstatēta aizliegto vielu klātbūtne.

Sieviete informēta, ka VP sākusi pārbaudi par to, vai, reaģējot uz saņemto informāciju, policistiem bija arī citas alternatīvas iespējas, ne tikai visu augu konfiskācija ekspertīzei.

Sarunā abas puses vienojušās par turpmāko rīcību, lai VP varētu kompensēt materiālos zaudējumus.

VP priekšnieks Ints Ķuzis uzdevis pārvērtēt šobrīd esošās procedūras par rīcību līdzīgos gadījumos.

"Mēs redzam, ka šodien aizvien vairāk saimnieki piemājas dārzā audzē kaņepes. Mēs redzam, ka aizvien biežāk parādās arī aizliegto vielu saturošu augu konstatācija brīvdabas apstākļos," atzina Ķuzis.

Tāpat viņš atzina, ka policijā vajadzētu pārskatīt ierastās procedūras un meklēt efektīvus risinājumus, kā, saskaroties ar šādu situāciju, policisti var veikt savu pienākumu, neriskējot nodarīt materiālo kaitējumu personai, kas audzē kaņepes savai mājsaimniecībai.

"Iespējams arī nepieciešams paskatīties uz šīs nozares regulējumu plašāk – vai tas ir pietiekošs un visām pusēm skaidri izprotams," papildināja VP priekšnieks.

Latvijas Radio iepriekš vēstīja, ka pensionārei Dzidrai Bruzgulei no Viļānu novada Dekšāres pagasta gadu no gada dārzā aug kaņepes, taču šogad to dēļ ierosināta krimināllieta.

Augusta beigās policijas darbinieki atbraukuši un uz aizdomu pamata, ka augi satur narkotiskās vielas, visas kaņepes konfiscēja, lai veiktu ekspertīzi.

Pensionāre bija neizpratnē, vai policija bija tiesīga uz aizdomu pamata izpostīt visu viņas izaudzēto īpašumu un vai kāds viņai segs zaudējumus.

Latvijas Radio vēstīja, ka pensionāre iepriekš bija paudusi vēlmi, lai viņai tiktu atlīdzināti zaudējumi par izpostītajām kaņepēm. Sieviete kaņepju sēklas lieto uzturā, tās samaļ, pievieno pie sviesta vai samaltajai masai lej klāt eļļu un smērē uz maizes. Viņa bijusi satraukta un aizvainota par radušos situāciju. Dienā, kad bija ieradusies policija, kundzei palika slikti un bija nepieciešamība izsaukt mediķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!