Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Jēkabs Straume rosina ieviest liegumu veikt apmaksātu politisku aģitāciju internetā mēnesi pirms vēlēšanām.

Straume trešdien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā skaidroja, ka pirms 13. Saeimas vēlēšanām KNAB, kontrolējot politisko aģitāciju internetā, bija sācis sadarbību ar populāru sociālo tīklo turētājiem, taču attieksme pret biroja lūgumiem sniegt informāciju bijusi dažāda. "Ar "Google" un "Youtube" gāja varbūt drusku sarežģītāk. Savukārt ar "Facebook" sadarbība bija salīdzinoši viegla, jo mums interesējošā informācija tika saņemta un mēs šo informāciju arī turpinām saņemt pēc parlamenta vēlēšanām," stāstīja Straume.

Runājot par nākotni, Straume uzskata, ka nepieciešams sākt diskusiju par ierobežojumiem apmaksātai priekšvēlēšanu aģitācijai internetā, piemēram, mēnesi pirms vēlēšanām šāda apmaksāta aģitācija varētu tikt aizliegta.

"Ņemot vērā, cik strauji attīstītās interneta tehnoloģijas, un to, ka liels uzsvars likts uz apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju tīmeklī, noteikti vajadzētu skatīties uz kādiem ierobežojumiem, līdzīgi kā tas patlaban ir ar televīziju. Internetā aģitācija kontrole ir ļoti apgrūtinoša. Mans priekšlikums ir tāds, ka vienu mēnesi pirms vēlēšanām apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācija internetā būtu liegta. Tas nekādā veidā neierobežotu personas tiesības aģitēt, vienkārši to nedrīkstētu darīt par maksu," norādīja Straume.

Patlaban likums paredz, ka vēlēšanu dienā un dienu pirms tās, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos un publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī aģitācijas kā maksas pakalpojuma veikšana publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā ir aizliegta. Izņēmums gan attiecas uz paziņojumu izvietošanu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem.

Tāpat likums paredz, ka vēlēšanu dienā, kā arī 30 dienas pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās un raidījumos ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!