Foto: LETA

Pagājušajā piektdienā Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Dainis Steinbergs nodevusi tiesai tā dēvēto pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" nanotehnoloģiju krimināllietu, trešdien vēstī laikraksts "Latvijas Avīze".

Uz 12. Saeimu no politiskās partijas "Saskaņa" saraksta kandidējušais "Rīgas satiksme" Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns,auditors Valērijs Baškirovs, Vita Baurovska un uzņēmējs Aleksandrs Beskorovainijs apsūdzēti pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas . Papildu Stunžāns apsūdzēts arī pēc Krimināllikuma 318. panta 3. daļas.

Par datorkrāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, likumā paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Lieta nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Valsts policija (VP) iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka organizēta grupa 2012. gadā iniciējusi Rīgas pašvaldības uzņēmumu sākt iepirkuma procedūru par nanotehnoloģisko ķīmijas līdzekļu iegādāšanos, panākot, ka iepirkumā piedalīties tiek uzaicināti pašas organizētās grupas izvēlēti pretendenti.

Iepriekš saskaņojot cenu piedāvājumu, iepirkuma procedūrā uzvarējušais pretendents guva iespēju pašvaldības uzņēmumam piegādāt par nanotehnoloģisko ķīmiju uzdotas vielas, kaut arī darījumu ķēdē iesaistīto uzņēmumu rīcībā šādu vielu nebija, norāda VP.

Noziedzīgie nodarījumi tika pārtraukti vien 2015. gada sākumā, kad ziņas par iespējamu krāpšanu nāca atklātībā masu medijos. Toreiz TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015. gada 1.februārī vēstīja, ka RS, iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

Raidījums arī ziņoja, ka nanotehnoloģiju lietā policija aizdomās turamā statusu piemērojusi bijušajam RS darbiniekam Vjačeslavam Stunžānam, nanolīdzekļu piegādātājam Aleksandram Bezkorovainijam un revidentam Valērijam Baškirovam. Ņemot vērā, ka prokuratūra apsūdzēto vārdus neatklāj, nav zināms vai iepriekšminētās personas ir apsūdzētā statusā.

Reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transportlīdzekļu tīrīšanai un apstrādei, RS ierosināja dienesta pārbaudi, kurā mazgāšanas līdzekļu iepirkumos nekādus pārkāpumus nekonstatēja. Visi mazgāšanas līdzekļu iepirkumi notikuši atbilstoši ārējiem un iekšējiem normatīviem.

Savukārt šovasar prokurors izteicis brīdinājumu Rīgas domei un RS saistībā ar RS iepirkuma procedūru neatbilstību likuma prasībām. Iepriekš RS vēl nebija izlēmusi, vai lūgt atzīt sevi par cietušo nanotehnoloģiju lietā.

Prokuratūra konstatējusi, ka RS amatpersonu rīcībā ir manāmas pazīmes, kas liecina par prettiesiskas darbības iespējamību - iepirkuma procedūras gaitā veiktās cenu aptaujas neatbilstība likuma normām, kas nosaka lietderīgu rīkošanos ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem.

Rīgas domei kā RS vienīgajam dalībniekam izteikts brīdinājums par turpmāku likuma pārkāpuma nepieļaujamību. Prokuratūras likumā skaidrots, ka pēc prokurora brīdinājuma saņemšanas ir jāveic darbības, lai konstatētas nelikumības novērstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!