Foto: LETA

Valsts policijas kratīšanas uzņēmumā "Rīgas satiksme" (RS) veiktas kriminālprocesā, kas izdalīts no patlaban prokuratūras lietvedībā esošās tā dēvētās RS "nanoūdens" krimināllietas, apstiprina prokuratūrā.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apstiprināja, ka, izvērtējot tā dēvētajā RS nanotehnoloģiju krimināllietā iegūtās ziņas, šogad 3. maijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa sadalīšanu un jauna kriminālprocesa sākšanu, proti, iespējamu krāpšanu lielā apmērā.

Jaunais kriminālprocess tika nodots izmeklēšanai VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei (ENAP). Šajā izdalītajā kriminālprocesā procesa virzītājs veica kratīšanas, līdz ar to par citiem jautājumiem ieteicams vērsties ENAP, norādīja Eiduka.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā komentārus par izmeklēšanu nesniedza. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska, iepriekš preses brīfingā taujāts, vai šīs nedēļas kratīšanas saistītas ar kādu jau zināmu lietu, atbildēja, ka nevar ne apstiprināt, ne noliegt šādu informāciju.

RS birojā Rīgā 1. oktobrī ieradās ENAP darbinieki, kuri pārmeklēja atsevišķus kabinetus. Tāpat policija pirmdien pabijusi arī pašvaldības uzņēmuma autobusu parkā Iļģuciemā. Bauska žurnālistus informēja, ka birojā notikusi kratīšana kriminālprocesā, kas ierosināts par krāpšanu lielā apmērā. Pirmdien nebija aizturēta neviena RS amatpersona vai darbinieks.

Eiduka atgādināja, ka "nanoūdens" lietā joprojām ir četri apsūdzētie un tuvākajā laikā lietu prokuratūra nosūtīs uz tiesu. Lai arī vēl septembra sākumā lietā figurēja arī divas RS amatpersonas statusā "persona, pret kuru sākts kriminālprocess", nesen prokuratūra nolēmusi pret šīm personām kriminālprocesu izbeigt, jo netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Jau ziņots, ka RS nanotehnoloģiju krimināllietā trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Papildus vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas. Tas nozīmē, ka šī apsūdzētā persona ir amatpersona.

Ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļa legalizēšana.

Lai arī RS atzīta par cietušo, bet nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju, kopumā RS par pirmo iepirkumu nodarīti zaudējumi 482 060 eiro apmērā, bet par otro iepirkumu 352 182 eiro apmērā.

Šovasar prokurors izteicis brīdinājumu Rīgas domei un RS saistībā ar RS iepirkuma procedūru neatbilstību likuma prasībām. Iepriekš RS vēl nebija izlēmusi, vai lūgt atzīt sevi par cietušo nanotehnoloģiju lietā.

Prokuratūra konstatējusi, ka RS amatpersonu rīcībā ir manāmas pazīmes, kas liecina par prettiesiskas darbības iespējamību - iepirkuma procedūras gaitā veiktās cenu aptaujas neatbilstība likuma normām, kas nosaka lietderīgu rīkošanos ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem.

Rīgas domei kā RS vienīgajam dalībniekam izteikts brīdinājums par turpmāku likuma pārkāpuma nepieļaujamību. Prokuratūras likumā skaidrots, ka pēc prokurora brīdinājuma saņemšanas ir jāveic darbības, lai konstatētas nelikumības novērstu.

Valsts policija iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka organizēta grupa 2012. gadā iniciējusi Rīgas pašvaldības uzņēmumu sākt iepirkuma procedūru par nanotehnoloģisko ķīmijas līdzekļu iegādāšanos, panākot, ka iepirkumā piedalīties tiek uzaicināti pašas organizētās grupas izvēlēti pretendenti.

Iepriekš saskaņojot cenu piedāvājumu, iepirkuma procedūrā uzvarējušais pretendents guva iespēju pašvaldības uzņēmumam piegādāt par nanotehnoloģisko ķīmiju uzdotas vielas, kaut arī darījumu ķēdē iesaistīto uzņēmumu rīcībā šādu vielu nebija, norāda VP.

Noziedzīgie nodarījumi tika pārtraukti vien 2015. gada sākumā, kad ziņas par iespējamu krāpšanu nāca atklātībā masu medijos. Toreiz TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015. gada 1. februārī vēstīja, ka RS, iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

Raidījums arī ziņoja, ka nanotehnoloģiju lietā policija aizdomās turamā statusu piemērojusi bijušajam RS darbiniekam Vjačeslavam Stunžānam, nanolīdzekļu piegādātājam Aleksandram Bezkorovainijam un revidentam Valērijam Baškirovam. Ņemot vērā, ka prokuratūra apsūdzēto vārdus neatklāj, nav zināms vai iepriekšminētās personas ir apsūdzētā statusā.

Reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transportlīdzekļu tīrīšanai un apstrādei, RS ierosināja dienesta pārbaudi, kurā mazgāšanas līdzekļu iepirkumos nekādus pārkāpumus nekonstatēja. Visi mazgāšanas līdzekļu iepirkumi notikuši atbilstoši ārējiem un iekšējiem normatīviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!