Foto: Shutterstock

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums trešdien pirmajā lasījumā neatbalstīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rosinātos grozījumus Satversmē par tautas vēlētu Valsts prezidentu.

Uz sēdi bija ieradušies pieci no desmit komisijas deputātiem. Par grozījumiem balsoja divi deputāti, viens bija pret un divi atturējās.

Mandātu komisija ir līdzatbildīga par šo likumprojektu, bet atbildīgā komisija par jautājuma virzīšanu izskatīšanai Saeimas sēdē ir Juridiskā komisija.

Iepriekš pieļauta iespēja, ka, ņemot vērā vēl ieguldāmo darbu ar saistīto likumprojektu pieņemšanu, iecere, ja tā saņems atbalstu Saeimā, drīzāk varētu tikt realizēta uz 2023. gadā gaidāmajām jeb aiznākamajām Valsts prezidenta vēlēšanām. Tas saistīts arī ar nepieciešamību pieņemt tautas vēlēta Valsts prezidenta kandidātu priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanas regulējumu.

Grozījumus iesnieguši ZZS deputāti - ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, Valdis Kalnozols, Juris Vectirāns, Līga Kozlovska un Gunārs Kūtris, kurš Saeimas vēlēšanās kandidē no ZZS saraksta.

Saeimā pašlaik izskatīšanā ir vēl citi grozījumi Satversmē - tie paredz atklātas Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā. Pašlaik prezidenta vēlēšanas parlamentā ir aizklātas. Iepriekš izskanējis, ka grozījumi par atklātām Valsts prezidenta vēlēšanām varētu tikt pieņemti līdz 13. Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!