Foto: F64
Vairāki koalīcijas deputāti Saeimā iesnieguši likumprojektu, kas paredz Jēkaba laukumu Rīgā pārdēvēt par Neatkarības laukumu, liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija.

Likumprojektu iesnieguši virkne deputātu: Aleksandrs Kiršteins (NA), Einārs Cilinskis (NA), Romualds Ražuks (V), Hosams Abu Meri (V), Juris Vectirāns (ZZS), Atis Lejiņš (V), Kārlis Krēsliņš (NA), Imants Parādnieks (NA) un Romāns Naudiņš (NA).

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka 4. maija Deklarācijas kluba biedri – Augstākās padomes deputāti, kas 1990. gada nobalsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu – kopsapulcē ir vienbalsīgi atbalstījuši ideju par godu Latvijas simtgadei Jēkaba laukumu pārdēvēt par Neatkarības laukumu.

Jēkaba laukums savieno Latvijas Nacionālo teātri un Saeimu. "Abas celtnes sevī glabā atmiņas par vēsturiski ļoti nozīmīgiem notikumiem," atgādina likumprojekta autori.

"4. maija Deklarācijas klubs" jautājumu par Jēkaba laukuma pārdēvēšanu cerēja atrisināt sadarbībā ar Rīgas domi, lai gan virzība domē ir bijusi, tostarp domes Pieminekļu padome un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome lēmusi šo ieceri atbalstīt, Rīgas domē gala lēmums vēl nav pieņemts.

Klubs cer, ka likums varētu stāties spēkā līdz 18. novembrim.

Par likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās būs jālemj parlamentam.

Vēstīts, ka biedrība "4. maija Deklarācijas klubs" iesniegusi Rīgas domē iniciatīvu pārdēvēt Jēkaba laukumu par Neatkarības laukumu.

Iecere par nosaukuma maiņu kluba prezidentei Veltai Čebotarenokai radusies, staigājot cauri Jēkaba laukumam, kam blakus esošajā Saeimas namā atrodas Deklarācijas kluba telpas.

"Esmu ievērojusi zināmu pamestību šajā laukumā. Ik pa pieciem gadiem kopā ar ziemeļvalstu parlamentu vadītājiem laukumā stādām kokus un ceriņus, lai atcerētos savu balsojumu par Latvijas valstiskumu," stāstīja Čebotarenoka, kura 1990. gadā bija starp tiem 134 Augstākās Padomes deputātiem, kas atbalstīja Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu.

"Vienā pusē Jēkaba laukumam ir Nacionālais teātris, kur 1918. gadā notika Latvijas Republikas pasludināšana, bet otrā – Saeimas ēka, kur balsojām gan 1990. gada 4. maijā, gan 1991. gada 21. augustā," Neatkarības laukuma ģeogrāfisko novietojumu pamatoja Čebotarenoka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!