Foto: AP/Scanpix
Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un tās atbalstīšanu tiesa piecām personām piemērojusi brīvības atņemšanu. Visi notiesātie pēc sprieduma nolasīšanas apcietināti tiesas zālē, informēja prokuratūrā.

Kā pastāstīja prokuratūrā, 21. septembrī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, pasludinot notiesājošu spriedumu, tika pabeigta iztiesāšana krimināllietā, kurā divu uzņēmumu amatpersonas tika apsūdzētas noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā – par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas. Savukārt trīs personas tika apsūdzētas noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 20. panta ceturtajā daļā un 218. panta otrajā daļā – par izvairīšanās no nodokļu nomaksas atbalstīšanu.

Saskaņā ar Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurores celto apsūdzību, viena uzņēmuma izvairīšanās no nodokļu nomaksas dēļ valsts budžetam nodarīts mantisks kaitējums 337 731,17 eiro apmērā, savukārt otra uzņēmuma izvairīšanās no nodokļu nomaksas rezultātā – mantisks kaitējums 521 510,31 eiro apmērā.

Pirmās instances tiesa apsūdzētās personas atzina par vainīgām izvirzītajās apsūdzībās un noteica brīvības atņemšanas sodus no diviem gadiem un septiņiem mēnešiem līdz vienam gadam un astoņiem mēnešiem. Visas piecas personas apcietinātas tiesas zālē.

Ņemot vērā apsūdzēto sistemātiskās noziedzīgās darbības personīgā labuma gūšanai, kas raksturojas kā tendence izdarīt noziedzīgus nodarījumus tautsaimniecības sfērā, personām tika piemērots arī papildsods, atņemot tiesības uz visu veidu komercdarbību uz pieciem gadiem, informēja prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!