Foto: LETA
Savulaik bēdīgi slavenais narkokurjers Rolands Prīverts (Priverts) uzskata, ka Latvijas varasiestādes vairākkārtīgi mēģinājušas safabricēt pierādījumus pret viņu, kā arī veikušas citas nelikumīgas darbības.

Šodien sarīkotajā preses konferencē Prīverts sacīja, ka krimināllieta, kurā viņam pirmās instances tiesa gada pirmajā pusē piesprieda septiņus gadus ilgu ieslodzījumu, esot safabricēta, jo viņam ir alibi. Lietu izdevies safabricēt, jo Prīvertu nodevis advokāts, kurš aizmuguriski sadarbojies ar apsūdzības virzītāju. Šajā lietā Rīgas apgabaltiesā 18.oktobrī sāksies apelācijas tiesvedība.

Prīverts arī pauda aizdomas, ka viņš ticis sazāļots savā dzīvoklī un operatīvie darbinieki tajā esot "izbārstījuši kokaīnu, salikuši to līnijās, kā arī nolikuši vairākus maisiņus ar narkotiskajām vielām". Tāpat Prīverts atsaucās uz epizodi, kad viņš esot sauļojies pludmalē, taču netālajos krūmos pamanījis divus, iespējams, operatīvos darbiniekus, kas esot viņu novērojuši. Prīverts piebilda, ka viņa dzīvoklī bijušas izvietotas vairākas "čūskveida kameras" ar kurām viņš ticis novērots.

Viņš arī atstāstīja epizodi, kad, atgriežoties no Bolīvijas, Francijas lidostā pamanījis, ka viņam esot samainīts koferis un tam klāt pielikts jauns elements. Prīverts pieļāva, ka tā esot bijusi izsekošanas ierīce, tādēļ pirms atgriešanās Latvijā viņš Francijā iegādājies jaunu koferi.

Prīverts arī pauda atbalstu kokaīna legalizēšanai un norādīja, ka sabiedrībai nevajadzētu nosodīt Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS) saistībā ar aizdomām par viņa kokaīna lietošanu. Prīverts norādīja, ka dažādu narkotisko vielu lietošanai būtu jābūt cilvēka individuālam lēmumam un pauda pārliecību, ka alkohols cilvēkiem nodara lielāku postu nekā kokaīns.

Komentējot viņam izvirzītās jaunās apsūdzības par kokaīna pārvadāšanu, Prīverts norādīja, ka apsūdzība celta par tēju, ko viņš esot legāli iegādājies veikalā, taču varas iestādes tajā esot atradušas narkotiskās vielas. Prīverts absolūti noliedza vainu visās sev izvirzītajās apsūdzībās.

Preses konferences noslēgumā Prīverts atklāja, ka par savā dzīvē piedzīvoto ir sarakstījis grāmatu, taču patlaban vēl nav zināms, kad tā tiks izdota.

Kā ziņots, šovasar Rīgas rajona tiesa Prīvertam piesprieda cietumsodu lietā par kokaīna kontrabandu un kokas lapu glabāšanu, lai gan apsūdzētais savu vainu neatzina, vēstīja laikraksts "Latvijas Avīze".

Kā norādīja prokuratūra, narkotiku kontrabandā Prīverts darbojies kopā ar Jāni Tidriķi, Antanu Buividu, Mindaugu Barču un Sigitu Šermukšni. Pret viņiem lieta izdalīta atsevišķā tiesvedībā.

Savukārt augustā Valsts ieņēmumu dienests (VID) informēja, ka 2017. gada 8. jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Prīvertu nosūtīja kriminālprocesu par narkotisko vielu neatļautu realizēšanu (nevis par mēģinājumu uzdāvināt izmeklētājai kokas lapu tēju) pēc Krimināllikuma 190.1 panta pirmajā daļā un 253.1 panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm un pašlaik tajā notiek tiesvedība.

Šis kriminālprocess tika izdalīts (uzsākts) no cita 2015. gadā uzsākta kriminālprocesa pret šo pašu personu par narkotiskās vielas - 50,23 gramu izžāvētas augu masas, kas satur kokaīnu, neatļautu realizēšanu, kas tika konstatēts 2016.gada 5. decembrī Rīgā, Talejas ielā 1, pēc Krimināllikuma 190.1 panta pirmajā daļā un 253.1 panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm.

Pēc ekspertīzes atzinuma, izņemtajā vielā tika konstatēta 50,23 gramu izžāvēta augu masa, kas satur kokaīnu. Šīs narkotiskās vielas pārvietošana ir aizliegta jebkurā daudzumā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Prīverts par narkotiku noziegumiem cietumā pabijis vairākkārt. Jau 1999. gada sākumā viņu kopā ar toreizējo Latvijas Modeļu asociācijas prezidenti Dairu Silavu Rīgas lidostā aizturēja par mēģinājumu Latvijā ievest gandrīz divus kilogramus kokaīna. Par šo gadījumu Augstākā tiesa 2000. gada novembrī Prīvertam piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, taču no cietuma viņš tika atbrīvots pirms termiņa.

2004. gada sākumā Prīvertu aizturēja Gvajakilas lidostā Ekvadorā. Pie viņa tika atrasti 894 grami kokaīna.

Savukārt 2009.gadā Prīvertam tika piespriests astoņu gadu cietumsods Somijā par kokaīna kontrabandu no Dienvidamerikas uz Somiju, Igauniju un Latviju.

Patlaban Prīvertam ir 56 gadi, un viņš apgalvo, ka narkotiku kontrabandai metis mieru. Plašie sakari Latīņamerikas valstīs viņam esot palīdzējuši Bolīvijā sākt konsultāciju biznesu, kas ienesot pietiekamus ienākumus, lai varētu domāt par nodrošinātām vecumdienām. Viņš ir sarakstījis grāmatu par savu dzīvi, kuru plāno izdot, tiklīdz noslēgsies pēdējās tiesvedības Latvijā, informēja Riņķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!