Foto: LETA
Paplašinoties plazmas preparātu pielietojumam, līdz gada beigām slimnīcām varētu aptrūkties par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinātie preparāti jeb tā dēvētās kvotas, atzina Valsts asinsdonoru centra (VADC) vadītāja Egita Pole.

Pole skaidroja, ka pēdējos gados pasaulē ļoti strauji paplašinājušās indikācijas, pie kurām šos preparātus lieto, un arī Latvijā, uzlabojoties diagnostikas iespējām, pieprasījums šiem medikamentiem, kas tiek ražoti no asins plazmas, pieaudzis.

Pole norādīja, ka šogad spēkā ir esošais līgums par plazmas preparātu piegādi un kvotas jau saplānotas, tāpēc ārstniecības iestādēm ir pieejams tik, cik ir. Prioritāri preparāti tiek nodrošināti bērniem, grūtniecēm un pacientiem ar onkoloģiskām slimībām. Ja slimnīcai plazmas preparāti ir mazāk nekā vajag, iestāde var iegādāties papildus preparātus par saviem līdzekļiem, piebilda Pole.

Vienlaikus viņa norādīja, ka patlaban plazmas preparātu apjoms ārstniecības iestādēm ir nepietiekošs, un Veselības ministrija (VM) un VADC šo situāciju ir apzinājuši.

Pēc Poles teiktā, VM prioritārajiem pasākumiem nākamgad lūgusi papildus finansējumu, lai nodrošinātu ārstniecības iestādes ar tām nepieciešamo plazmas apjomu. Nākamgad nepieciešams gandrīz par 40% vairāk plazmas preparātu nekā šogad, sacīja Pole.

Pole norādīja, ka VADC cerībā, ka finansējums tik piešķirts, ja ne pilnā, tad daļējā apmērā, iepirkumu par plazmas iepirkšanu no 2019. gada līdz 2021. gadam strukturēja tā, lai papildu līdzekļu piešķiršanas gadījumā, jauns iepirkuma konkurss nebūtu nepieciešams.

Pēc Poles teiktā, uz nākamajiem gadiem arī paredzēts, ka gadījumos, kad slimnīca gribēs iegādāties papildu plazmas preparātus, tā varēs pievienoties konkursa līgumam un iegādāties tos par konkursā noteiktajām cenām.

Uz jautājumu, kāpēc uz VADC konkursiem ilgstoši piesakās tikai viens uzņēmums - SIA "Baltijas Terapeitiskais serviss" (BTS) -, Pole norādīja, ka konkurss bija atklāts, tomēr pasaulē ir tikai pieci uzņēmumi, kas ražo plazmas preparātus. "Visticamāk, [plazmas medikamentu] noiets ir ļoti liels, arī valstīs, kur tirgus un patēriņš ir liels, tāpēc firmām nav intereses nākt uz mūsu mazo tirgu un piedāvāt preparātus, ja viņiem pietrūkst pat ko piedāvāt Vācijas vai Spānijas tirgū," skaidroja VADC vadītāja.

Pole uzskata, ka VADC darīja visu, tostarp sūtīja aicinājumus uzņēmumiem piedalīties konkursā, lai veicinātu konkurenci šajā jomā. Centrs gan saņēmis atbildes, ka šiem uzņēmumiem nav intereses par tik mazu tirgu, turklāt VADC svarīgi, lai konkursa uzvarētājs izmantotu arī Latvijas plazmu, kas uzņēmuma uzliek arī nepieciešamību veikt auditu.

Jau ziņots, ka VADC izsludinātajā konkursā par plazmas preparātu piegādi no nākamā līdz 2021. gada uzvarējis BTS, liecina konkursa Iepirkumu komisijas ziņojums.

Kopējā līgumcena ir 2 024 985 eiro.

BTS ir vienīgais pretendents, kas iesniedzis piedāvājumu, tomēr komisija atzinusi, ka pretendenta piedāvājums ir atbilstošs visām iepirkuma nolikuma prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!