Foto: LETA

Prostitūcija Latvijā ir "atļauti ierobežota", taču tam būtu jāmainās, šādu nostāju pauda Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (V), uzrunājot starptautiskas konferences par efektīvu rīcību seksuālās ekspluatācijas izskaušanai dalībniekus.

Siliņa sacīja, ka cilvēki nereti viņai uzdod jautājumu, vai prostitūcija Latvijā ir atļauta vai aizliegta, un uz šo jautājumu neesot vienkārši atbildēt. Faktiski prostitūcija Latvijā ir "atļauti ierobežota", norādīja parlamentārā sekretāre.

Viņa skaidroja, ka šī iemesla dēļ IeM sadarbībā ar citām ministrijām gatavo izmaiņas, lai prostitūcijas jautājumu regulētu ne tikai valdības dokumenti, bet arī likums. Jautājumu loks, principi, kas valdījuši līdz šim, kā arī viedokļu atšķirības padara diskusiju ļoti sarežģītu, atzina Siliņa.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka arguments, ka izpratne par prostitūciju ir nemainīga, ir pagātne. Viņa uzskata, ka prostitūcijas aizlieguma pretiniekiem vajadzētu aizdomāties par to, vai kāds cilvēks bērnībā sapņo kļūt par prostitūtu, kā arī vai tiešām prostitūcija ir cilvēka brīva izvēle.

Siliņa ir pārliecināta, ka prostitūcija nav savienojama ar cilvēka godu un cieņu, kā arī ir drauds sabiedrības un ģimenes labklājībai.

Biedrības "Centrs Marta" vadītāja Iluta Lāce pauda nostāju, ka ir nepieņemami dzīvot sabiedrībā, kura ir vienaldzīga pret ievainojamiem cilvēkiem, un kurā sabiedrības daļa gūst ienākumus no šo cilvēku dzīvēm.

Lāce uzsvēra, ka 21. gadsimtā nav pieļaujama domāšana, kura izmanto argumentus, ka prostitūcija ir vecākā profesija, vai ka sievietes pašas izvēlas būt par prostitūtām. Beidzot būtu jāprasa atbildība no īstajiem noziedzniekiem - cilvēku ekspluatētājiem, piebilda biedrības vadītāja.

Viņa sacīja, ka, piemēram, Zviedrijā likums skaidri vēršas pret cilvēku ekspluatētājiem, tostarp seksa pircējiem, turklāt šim solim sekojošas vairākas valstis, tostarp Francija, kura šādu principu ieviesa pirms dažiem gadiem.

Lāce norādīja, ka Lietuvā notiek diskusija par Zviedrijas modeļa ieviešanu, tāpat arī Igaunijā tiekot meklēti dažādi veidi, kā samazināt prostitūciju valstīs, un arī Latvijā nepieciešama diskusija par šīs problēmas risināšanu.

Kā ziņots, piektdien Stokholmas Ekonomikas augstskolā notiek starptautiska konference "Cieņpilna dzīve - izvēle Baltijā un Ziemeļvalstīs. Efektīva rīcība seksuālās ekspluatācijas izskaušanai".

Konferences mērķis ir, izvērtējot dažādas pasaules prakses, atrast efektīvāko tiesisko regulējumu seksuālās ekspluatācijas izplatības mazināšanai, upuru aizsardzības nodrošināšanai un atbildības uzlikšanai patiesajiem vainīgajiem - ekspluatētājiem. Tiks vērtētas arī dažādas labās prakses rehabilitācijas nodrošināšanā gan seksuālās ekspluatācijas upuriem, gan seksa pircējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!