Foto: Shutterstock
57% aptaujāto bērnu un pusaudžu internetu lieto vismaz trīs stundas dienā, lielāko daļu laika velta izklaidei, tostarp sociālajos medijos, kur reģistrējas krietni pirms 13 gadu vecuma, pārkāpjot portālu lietošanas noteikumus. To atklāj Kultūras ministrijas (KM) veiktais pētījums par bērnu un pusaudžu interneta lietošanas paradumiem.

Tikai daži bērni internetā meklē informāciju, kas nepieciešama mācībām vai saistīta ar citām interešu jomām. 40% norāda, ka laiku tīmeklī pavada bez īpaša nolūka.

Ceturtdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās medijpratības un bērnu drošības internetā kampaņas "Supervaroņi internetā" atklāšanas pasākums. Rūpēs par bērnu medijpratību un drošību internetā, vairāki partneri – Valsts policija, Kultūras ministrija (KM), Latvijas Drošāka interneta centrs un vairāki uzņēmumi apvienoja spēkus Valsts policijas kampaņas "Supervaronim nepazust" turpinājumā "Supervaroņi internetā".

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) pētījumā atklāto sauc par satraucošu ainu. "Lai būtu droši, ka bērni nav apdraudēti interneta vidē, kur neviens lielākos viņus nepieskata, medijpratības superspējām ir izšķiroša nozīme. Tieši tādēļ Kultūras ministrija vērsās Valsts policijā un aicināja SuperAnnu un SuperTomu palīgā, lai kopīgiem spēkiem bērniem mācītu medijpratības un kritiskas domāšanas pamatprincipus, kas palīdzēs viņiem justies droši arī interneta vidē," norādīja Melbārde.

Arī Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska vērsa uzmanību uz drošību internetā: "Vecāki nereti uzskata, ka bērns mājās "sēžot telefonā vai datorā" ir drošākā vidē, nekā pagalmā ar draugiem, tomēr mūsu "Drossinternets.lv" ziņojumu līnijas pieredze rāda, ka tieši interneta vide ir tā, kur bērni regulāri nonāk riska situācijās".

Proti, bērni neapdomīgi dalās ar privātu informāciju, kļūst par vienaudžu pazemošanas upuriem, sazinās ar reālajā dzīvē nepazīstamām personām, paši nezinot, abonē dažādus maksas pakalpojumus un saskaras ar pornogrāfisku vai vardarbīgu interneta saturu."Tādēļ jau kopš brīža, kad bērnam ir piekļuve internetam – viņam jāzina galvenie pamatnoteikumi, lai izvairītos no bīstamām vai nepatīkamām situācijām un būtu gudri un atbildīgi interneta lietotāji. Bērnam nepieciešamās zināšanas un prasmes var iedot mūsu visu – vecāku, pedagogu un atbildīgo institūciju kopīgs, mērķtiecīgs izglītošanas darbs," uzsver Katkovska.

Arī Valsts policijas priekšnieka vietnieks Artis Velšs kampaņas atklāšanas pasākumā norādīja, ka mūsdienās internets vairs nav tikai vieta izklaidei, tas ir kļuvis par ikdienas sastāvdaļu ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem agrā vecumā. "Šodien jo īpaši redzam, ka nu arī bērni lielākoties satiekas ne tikai spēļu laukumos, bet arī tīmeklī. Tieši tādēļ ir tik būtiski jau līdz ar pirmajiem soļiem internetā mācīt, kā tajā nepaklupt un kā rīkoties, ja gadījusies ķibele," sacīja Velšs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!