Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) noraidījusi sociālajos tīklos izskanējušās bažas par nepietiekamu vēlēšanu biļetenu skaitu ārvalstu iecirkņos, trešdien vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Vairākās interneta diskusijās pēdējo dienu laikā apspriesta doma, ka ar vien 500 biļetenu komplektiem katram ārzemju vēlēšanu iecirknim būšot par maz. Tas sabiedrībā raisījis komentārus par valdošo partiju centieniem atturēt diasporas vēlētājus no balsošanas.

Raidījumā gan skaidro, ka līdzšinējā pieredze rāda, ka reālais balsotāju daudzums lielākoties ievērojami atpaliek no prognozētā.

CVK norāda, ka šoreiz uz iecirkņiem ārzemēs ir nosūtīts pat vairāk biļetenu nekā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās.

To, cik vēlēšanu zīmju komplektu sūtīt uz katru ārzemēs reģistrēto iecirkni, Centrālā vēlēšanu komisija jautā pašiem iecirkņiem, vērtējot gan iepriekšējās vēlēšanās balsojušo skaitu, gan prognozes par aktivitāti šogad. "Prognozes diemžēl vienmēr ir izrādījušās krietni saulainākas, nekā bijis fakts, pat aizsūtot mazāku skaitu vēlēšanu materiāla, vienmēr izrādījies, ka pēc fakta piedalījušos skaits ir vēl mazāks," skaidro CVK vadītājs Arnis Cimdars.

Raidījumā atklāj, ka vēlēšanu biļetenus iespējams izdrukāt arī katrā iecirknī uz vietas. "To sagatavošana uz vietas arī prasa zināmas izmaksas, bet tās ir mazākas nekā tonnu sūtīšana ar aviolīnijām," papildina Cimdars.

Aiz Latvijas robežas reģistrēts 121 vēlēšanu iecirknis. Vēlēšanu biļetenu sūtīšana uz ārzemēm šogad izmaksājusi 15 000 eiro.

Pateicoties augušā ārvalstīs reģistrēto Latvijas pilsoņu skaita dēļ, šajās vēlēšanās apvienotajam Rīgas un ārvalstu vēlēšanu apgabalam piešķirts par trīs deputāta mandātiem vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!