Foto: DELFI

Tiesībsargājošās iestādes kopš 2004. gada dažādus noziegumus inkriminējušas 15 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbiniekiem, liecina apkopotā Iekšējās drošības biroja (IDB) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapu informācija.

IDB pagājušajā nedēļā aizdomās par piesavināšanos nelielā apmērā un dienesta viltojumu aizturēja VUGD priekšnieka vietnieku Intu Sēli un vecāko inspektoru.

Šogad maijā IDB aizdomās par krāpšanu personu grupā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja divas VUGD amatpersonas, kā arī divas civilpersonas. Personas tiek turētas aizdomās par krāpnieciskām darbībām VUGD iepirkumu jomā.

Tāpat šogad maijā IDB ierosināja prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret VUGD Vidzemes reģiona amatpersonu par vidēja smaguma miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Izmeklēšanā noskaidrojies, ka sabiedriskā pasākumā izcēlies konflikts starp amatpersonu un vēl kādu pasākuma apmeklētāju. Konfliktu pamanījis un vēlējies izšķirt vēl kāds pasākuma apmeklētājs, taču saņēmis spēcīgu sitienu no amatpersonas puses.

Šogad aprīlī IDB ierosināja apsūdzēt bijušo VUGD Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu par zādzību un mantas tīšu bojāšanu. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersona ar nodomu ielauzies kāda uzņēmuma teritorijā un nozadzis mantu, radot materiālo zaudējumu vairāku tūkstošu eiro apmērā.

Bez tam minētā persona tiek turēta aizdomās par degvielas zādzību vairāk nekā desmit epizodēs. Noziedzīgs nodarījums izdarīts, bojājot automašīnu degvielas tvertnes - izurbjot tajās caurumus un nolejot degvielu.

Šogad februārī IDB ierosināja sākt kriminālvajāšanu pret VUGD Kurzemes reģiona amatpersonu, kura savā dzīvesvietā glabāja izžāvētu marihuānu, kā arī nodarbojās ar marihuānu saturošu augu neatļautu audzēšanu.

2017. gada oktobrī par nēģu ķeršanu bez attiecīgas atļaujas īpaši aizsargājamā teritorijā IDB aizturēja personu grupu, tai skaitā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes vada komandiera vietnieku. Likumpārkāpums tika konstatēts Abavas senlejas dabas parka teritorijā - Abavas rumbā.

2016. gada decembrī IDB lūdza prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret VUGD Rīgas reģiona pārvaldes amatpersonu, kura ārpus dienesta pienākumu pildīšanas laika, strādājot par apsardzes darbinieku veikalā, izmantoja situāciju, kad nedarbojās video novērošanas iekārtas, nozaga kalnu velosipēdu un velosipēda slēdzeni. Pēc tam nozagtās mantas tika pārdotas, ievietojot sludinājumu portālā.

2016. gada novembrī IDB arī ierosināja apsūdzēt VUGD glābēju, kurš, ar operatīvo transportlīdzekli dodoties uz izsaukumu, bija izraisījis ceļu satiksmes negadījumu ar cietušajiem.

2013. gada novembrī KNAB sāka kriminālprocesu pret VUGD amatpersonu saistībā ar kukuļa pieprasīšanas faktu. VUGD amatpersona pieprasīja kukuli no kādas valsts akciju sabiedrības darbinieka, lai, veicot ugunsdrošības pārbaudi konkrētajā akciju sabiedrībā, sagatavotu un izsniegtu pārbaudes aktu, kurā netiktu norādīti iespējamie ugunsdrošības pārkāpumi.

2005. gadā KNAB nosūtīja prokuratūrai 2005.gada jūlijā ierosināto krimināllietu pret trim VUGD Preiļu brigādes amatpersonām par bezdarbību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

2004.gada oktobrī KNAB nosūtīja prokuratūrai krimināllietu pret VUGD Jūrmalas brigādes amatpersonu par dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Amatpersona ilgstošā laika periodā izsniedza fiziskām un juridiskām personām atzinumus par objektu atbilstību ugunsdrošības tehnisko noteikumu prasībām, neveicot to reģistrāciju un grāmatvedības uzskaiti, kā arī piesavinoties samaksu par valsts nodevu.

VUGD ir viens no iekšlietu sistēmas dienestiem. Citos šīs sistēmas dienestos Valsts policijā un Valsts robežsardzē par dažādiem noziegumiem aizturēto skaits ir bijis daudzkārt lielāks. Dienestu pārskati liecina, ka 2017.gadā VUGD strādāja aptuveni 3000 cilvēku, Valsts robežsardzē aptuveni 2500, bet Valsts policijā aptuveni 6900 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!