Foto: Shutterstock
"Latvijas Biznesa koledžas" (LBK), kurai pirms diviem gadiem atņēma akreditāciju, vadība nodibinājusi jaunu izglītības iestādi, par kuru jau saņemta sūdzība, vēstī LTV raidījums "De facto".

Jau ziņots, ka bažas par nelegālās imigrācijas riskiem saistībā ar šīs koledžas mēģinājumiem piesaistīt ārvalstu studentus iepriekš pauda drošības iestādes, gan citas atbildīgās iestādes. Augstākās izglītības padome (AIP) 2016. gadā lēma akreditāciju atteikt. LBK šo lēmumu apstrīdēja IZM, kas 2017. gada janvārī atstāja spēkā AIP lēmumu un atteica iestādei ārkārtas akreditāciju.

LTV atgādina, ka izglītības iestāde aicināja uz Latviju ārvalstniekus un iekasēja naudu par mācībām, bet, kad potenciālajam studentam atteikta uzturēšanas atļauja, naudu atpakaļ neatdeva.

Dažus mēnešus pēc akreditācijas atņemšanas LBK Normunds Gūtmanis uzsācis biznesu no jauna – jau kā "Vadības koledžas" īpašnieks, ziņo raidījums. Vairākām Latvijas iestādēm pienākušas vēstules no ārvalstnieka, kas sūdzas par mācību iestādes darbību.

Students esot ieskaitījis daļu no maksas par pirmo semestri, taču uzturēšanās atļauju Latvijā nesaņēma sliktu angļu valodas zināšanu un vājās izpratnes par mācību iestādi dēļ. Pilsonības un Migrācijas lietu pārvalde (PMLP) konstatējusi, ka ir nelegālās migrācijas risks. Vadības koledžas īpašnieks skaidro, ka nauda nu jau atmaksāta un pie vainas esot negodprātīgie starpnieki.

"De facto" noskaidrojis, ka "Vadības koledžas" īpašnieki nevis dibinājuši jaunu izglītības iestādi, bet no Latvijas baptistu draudžu savienības nopirkuši "Kristīgas Vadības koledžu", kura pirms tam vairākus gadus nav varējusi piesaistīt studentus. Darījums bijis ar norunu, ka "Kristīgās vadības koledža" iziet studiju virziena vērtējumu un tikai tad ienāk jaunie īpašnieki. Par akreditāciju atbildīgie apgalvo, ka par jauniem īpašniekiem pēc akreditācijas nav zinājuši.

Izglītības kvalitātes valsts dienests uzsācis pārbaudi saistībā ar jau minētā studenta sūdzību. Pārbaudē vērtēs ne tikai studentu piesaistīšanu, bet arī pašu mācību procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!