Foto: Reuters/Scanpix

Romas pāvests Francisks pirms savas šajā nedēļas nogalē trijās Baltijas valstīs gaidāmās vizītes vērsies pie iedzīvotājiem īpašā video uzrunā, kas ceturtdienas vakarā publicēta īpaši vizītei izveidotajā kontā sociālajā tīklā "Facebook".

"Dārgie draugi manas vizītes Baltijas valstīs – Lietuvā, Latvijā un Igaunijā – priekšvakarā vēlos vērsties pie visiem jums, kas dzīvojat šajās zemēs. Lai arī nāku kā katoliskās baznīcas gans, vēlos apskaut visus un sniegt miera, labas gribas un nākotnes cerības vēsti," saka pāvests.

"Mana vizīte sakrīt ar jūsu nāciju neatkarības simtgadi, un, bez šaubām, vēlos pagodināt visus tos, kuru pagātnes upuri darījuši pašreizējās brīvības par iespējamām. Brīvība, kā zinām, ir dārgmanta, kura ir nemitīgi jāglabā un kā neizmērojams mantojums jānodod tālāk jaunajām paaudzēm. Tumsības, vardarbības un vajāšanu laikos brīvības liesma nenodziest, bet iekvēlina cerību nākotnei, kurā tiks respektēta katram cilvēkam Dieva dotā cieņa un kurā visi jutīsimies aicināti līdzdarboties taisnīgas un brālīgas sabiedrības veidošanā," atzīmē pāvests.

"Šodien šī solidaritātes un kalpošanas kopējam labumam izjūta ir vajadzīga vairāk nekā jebkad agrāk. Novēlu, lai mana vizīte kļūtu par iedrošinājuma avotu visiem labas gribas cilvēkiem, kuri, iedvesmojoties no viscēlākajām garīgajām un kultūras vērtībām, kas ņemtas no pagātnes mantojuma pūra, strādā, lai atvieglotu ciešanas brāļiem un māsām, kas dzīvo trūkumā, un lai visos līmeņos veicinātu vienotību un harmoniju sabiedrībā," akcentē katoļu baznīcas vadītājs.

"Zinu, ka daudzi cilvēki intensīvi strādā, lai sagatavotu manu vizīti. Pateicos viņiem no sirds. Visiem jums apliecinu savu tuvību lūgšanās un sūtu savu svētību, un aicinu jūs lūgties par mani," savu vēstījumu noslēdz Romas pāvests.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 24. septembrī, Latvijā savas vizītes laikā Baltijas valstīs ieradīsies Vatikāna valsts vadītājs un Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks. Viņš apmeklēs divas pilsētas – Rīgu, kur tiksies ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, piedalīsies ekumeniskā dievkalpojumā Rīgas domā un apmeklēs sv. Jēkaba katedrāli, bet pēc tam dosies uz Aglonas baziliku, lai vadītu svēto Misi.

Viņš no 22. līdz 25. septembrim apmeklēs visas trīs Baltijas valstis – Lietuvu, Latviju un Igauniju. Pāvesta vizītes diena Latvijā būs brīvdiena.

Vizītes organizēšanā iesaistījies liels skaits brīvprātīgo.

Francisks dzimis 1936.gada 17.decembrī. Viņa pilsoniskais vārds ir Horhe Mario Bergoljo un viņš ir 266. pāvests, Romas katoļu baznīcas galva, kā arī Vatikāna vadītājs.

Franciskam ir vienlaikus Argentīnas un Vatikāna pilsonība. 1969.gada decembrī ticis ordinēts, bet 2013.gada 13.martā Bergoljo tika ievēlēts par pāvestu, pieņemot Franciska vārdu.

Viņš kļuva par pirmo jezuītu, pirmo personu no dienvidu puslodes un no Amerikas, kas ticis ievēlēts par pāvestu.

Tāpat viņš ir pirmais Romas katoļu baznīcas vadītājs no ārpus Eiropas pēdējo 1200 gadu laikā. Francisks ir pirmais pāvests pēc Jāņa Pāvila I, kas pieņēmis vēl neizmantotu pāvesta vārdu.

Vairāk par pāvesta Franciska vizīti Latvijā iespējams uzzināt "Delfi" izveidotajā apkopojumā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!