Foto: Saeimas administrācija

Nepamatoti dārgi publisko iepirkumu piedāvājumi būs jānoraida, paredz galīgajā lasījumā Saeimas atbalstu guvušie grozījumi Publisko iepirkumu likumā.

Kā skaidro Saeimas Preses dienestā, atbalstītie grozījumi noteic, ka atklātā vai slēgtā konkursā pasūtītājs noraida pretendenta piedāvājumu, ja piedāvātā līgumcena pārsniedz iepirkuma procedūras dokumentos norādīto, ja tā noteikta kā piedāvājuma atbilstības prasība. Tāpat, ja līgumcena pārsniedz 150% no iepirkuma procedūras dokumentos norādītās paredzamās līgumcenas.

Tāpat noteikts, ka pasūtītājs, būtiski nemainot sākotnējos iepirkuma līguma izpildes noteikumus, iepirkumu procesā var piemērot sarunu procedūru, ja konkursā nav iesniegti piedāvājumi vai iesniegti tādi, kas nav atbilstoši iepirkumu procedūras dokumentos noteiktajām prasībām, vai tos iesnieguši prasībām neatbilstoši kandidāti.

Gadījumā, ja konkurss izbeigts vai pārtraukts, jo līgumcena pārsniedz noteiktās piedāvājuma atbilstības prasības vai pārsniedz 150% no līgumcenas, arī sarunu procedūras rezultātā noslēgtais līgums nedrīkst pārsniegt iepriekš minētās prasības.

"Iecerētās izmaiņas veicinās iepirkumu procedūras caurskatāmību un mazinās ļaunprātību un korupcijas risku, kā arī novērsīs nodokļu maksātāju līdzekļu izšķērdēšanu," iepriekš norādījis par likumprojekta virzību atbildīgās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA).

Līdz šim izsludinātā publiskā iepirkumā pretendenti varēja iesniegt piedāvājumus, kuri nereti bija nepamatoti dārgi, un pasūtītājs par uzvarētāju iepirkumā varēja atzīt to pretendentu, kura piedāvājums bijis vairākkārt dārgāks nekā sākotnējā iepirkuma līgumā noteiktā līgumcena, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!