Foto: LETA

Rīgas domes Īpašuma departaments pieņēmis lēmumu pagaidām tomēr neizbūvēt plaši apspriesto objektu "Laika priekškars" Latvijas Nacionālā teātra ozolu alejā, pavēstīja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR).

Departaments septembra sākumā izsludināja iepirkumu par teritorijas labiekārtošanu pie teātra, kas nepieciešama, lai nodrošinātu objekta izbūvi. Iepirkumā pieteicās viens pretendents, taču viņa kandidatūra netika atbalstīta kvalifikācijas trūkuma dēļ.

Rezultātā tika izsludināts atkārtots iepirkums, kas noslēdzās otrdien. Taču, pēc Burova teiktā, tajā nav pieteicies neviens pretendents, līdz ar ko pieņemts lēmums projektu vispār apturēt. "Ja mēs sludināsim vēl vienu iepirkumu, varbūtība, ka projekts tiks pabeigts laikus, ir niecīga. Taču mēs nedrīkstam pieļaut, ka 18. novembrī alejā notiek būvdarbi," sacīja Burovs.

Viņš norādīja, ka pagaidām esot grūti spriest, kādēļ būvnieku atsaucība bijusi tik maza - vai ierobežotā darbu termiņa dēļ, vai varbūt piedāvātās cenas dēļ. "Mēs analizēsim, kas bija par vainu, un tad kopā ar mākslinieku lemsim, vai projektu realizēt nākamgad," sacīja deputāts.

Jāatzīmē, ka vēl septembra sākumā objekta autors Holgers Elers sacīja, ka teritorijas labiekārtošanas darbi ir pašvaldības pārziņā un, lai gan tobrīd nekāda rosība pie teātra vēl nenotika, viņš norādīja, ka "neesot pamata uzskatīt, ka objekts netiks uzstādīts laikus".

Patlaban dome nolēmusi sadarbībā ar SIA "Labie koki" nomainīt augsni pie visiem alejā esošajiem ozoliem, kā arī oktobrī tur iestādīt jaunu ozolu.

Kā ziņots, gada sākumā Rīgas domes Īpašuma departamenta izsludinātajā skiču konkursā par simtgades alejas izveidi pie Latvijas Nacionālā teātra par labāko žūrija atzina SIA "H2E" veidoto darbu "Laika priekškars". Autori savu darbu veidojuši, balstoties un nozīmīgākajiem gadskaitļiem Latvijas valsts un Nacionālā teātra vēsturē. Nozīmīgākās gadskārtas tiks attēlotas uz 100 soļu garas, "laika līnijas skatuves", kas vīsies cauri koku alejai . Līdzās gada skaitļiem būs izveidoti arī paskaidrojoši stāstījuma teksti vairākās valodās par to, kas konkrētajā gadā noticis.

Taču drīz vien pēc idejas maketa nonākšanas publiskajā telpā iedzīvotāji sāka izteikt bažas par to, ka objekta izvietošana apdraudēs simtgadīgo koku aleju un, ka nekas tāds šajā vietā vispār nav nepieciešams. Rīgas domes opozīcijas deputāti pat organizēja protesta akciju koku saglabāšanai.

Tomēr pēc padziļinātas projekta izvērtēšanas vienā no Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas sēdēm, noskaidrojās, ka objekta izvietošanu alejā tomēr atbalsta visas pilsētvides ekspertus, pieminekļu aizsardzības speciālistus un māksliniekus pārstāvošās institūcijas.

Projekta realizācijai Rīgas dome atvēlējusi 135 000 eiro un to bija plānots uzstādīt līdz 18. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!