Foto: LETA
Ceturtdien, 13. septembrī, Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) topošās piebūves "Nākotnes nams" pamatos svinīgi iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm un pateicību ziedotājiem, kuri ir snieguši būtisku artavu "Nākotnes nama" projekta īstenošanā, portālu "Delfi" informēja VAS "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) Korporatīvās komunikācijas daļā.

VNĪ informē, ka LOM pārbūve un "Nākotnes nama" būvniecība tiek īstenota par valsts piešķirtajiem līdzekļiem, savukārt par ziedotāju līdzekļiem taps jauna muzeja pastāvīgā ekspozīcija un tiks nodrošināts nama iekārtojums.

LOM biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs atzīmēja, ka sabiedrības atbalsts un ziedotāju uzticība bija spēks, kas iedrošināja uzsākt šo projektu. Tas arī ļāva pārvarēt projekta vilcināšanu un neziņu: "Šajā brīdī mēs godinām tos vairāk nekā 1000 ziedotājus, kuri ziedojuši, lai "Nākotnes namā" varētu iekārtot mūsdienīgu muzeju un ekspozīciju. Jāsaprot, ka šie līdzekļi nāk no cilvēku privātajiem līdzekļiem vai sabiedriskajām organizācijām, kuru ienākumus arī veido privāti ziedojumi."

VNĪ valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis uzsvēra, ka šī projekta īstenošana ir viena no VNĪ prioritātēm. "To raksturo gan tas, ka ir uzsākta aktīva darbība pie būvniecības, gan arī tas, ka projekta būvuzraudzību veic pats VNĪ. Tādējādi mēs nepastarpināti varam pārliecināties par kvalitātes, termiņu, drošības un budžeta ievērošanu," skaidroja Neimanis.

Pēc uzņēmuma vadītāja paustā, līdz šim darbi noritējuši paredzētajos termiņos, bet pavisam drīz plānots uzsākt pāļu dzīšanu un ēkas galveno konstrukciju montāžu. Būvniecības laikā notiek apkārtējo namu stāvokļa monitorings un vibrāciju līmeņa kontrole.

""Nākotnes nams" būs kā simbols Latvijas valsts tālākpastāvēšanai, jo, neraugoties uz reālo valsts neatkarības zaudējumu, ideju par brīvu un neatkarīgu Latvijas valsti latviešu tautai izdevās saglabāt arī garajā okupācijas laikā," savā uzrunā akcentēja kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Tāpat viņa skaidroja, ka zināt un godāt savu pagātni ir svarīgi, lai veiksmīgi spētu veidot savu nākotni. "Tieši par nākotni domājot, mūsu izcilākais arhitekts, simbolu meistars arhitektūrā, Gunārs Birkerts radīja un uzdāvināja Latvijas cilvēkiem savu "Nākotnes nama" vīziju, kas ir viņa redzējums muzeja misijas tālākam izvērsumam. Tā ir skaidra, lakoniska, simboliski ietilpīga un vizuāli vienkārši nolasāma doma, ko vēstīt pasaulei," Melbārde papildināja.

"Mēs strādāsim maksimāli efektīvi, lai jau 2020. gadā muzejs varētu atgriezties savās mājās un vēstures liecības jau jaunā veidolā varētu nest arī nākamajām paaudzēm," solīja SIA "Skonto Būve" valdes loceklis Juris Pētersons, uzsverot Okupācijas muzeja kā Latvijas valsts simbola nozīmi.

Jau vēstīts, ka 2018. gada 29. maijā VNĪ parakstīja būvniecības līgumu ar iepirkuma uzvarētāju SIA "Skonto Būve". LOM pārbūves un jaunās piebūves "Nākotnes nams" kopējās būvniecības izmaksas ir 5,19 miljoni eiro, darbi ir jāpabeidz 12 mēnešu laikā no līguma parakstīšanas brīža. Muzeja jaunā piebūve "Nākotnes nams" projektēta pēc latviešu arhitekta Gunāra Birkerta metiem, kas dāvināti vēl 2001. gadā.

LOM pārbūve un "Nākotnes nama" būvniecība ir viens no VNĪ uzsāktās pārmaiņu programmas "100 adreses Latvijas valsts simtgadei" projektiem, kuras viens no galvenajiem mērķiem ir īstenot projektu būvniecību tā, lai ar tiem varētu lepoties arī pēc simts gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!