Foto: AP/Scanpix/LETA

Saeima pieņēmusi paziņojumu par Ukrainas pilsoni, režisoru Oļegu Sencovu, kurā nosoda viņa prettiesisko aizturēšanu un aicina Krieviju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot viņu un pārējos Krievijas prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus.

Paziņojumā uzsvērts, ka Krievija Sencovu ir notiesājusi Krievijas militārajā tiesā kā Krievijas pilsoni, lai arī Sencovs nav atteicies no savas Ukrainas pilsonības un Krievijas pilsonība viņam tikusi uzspiesta.

Tāpat paziņojumā teikts, ka pastāv nopietns pamats uzskatīt, ka pret Sencovu aizturēšanas laikā ticis izdarīts pretlikumīgs spiediens – spīdzināšana un necilvēcīga izturēšanās -, lai Sencovs atzītu savu vainu viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos, kā rezultātā Krievijas tiesa Sencovam piesprieda 20 gadu cietumsodu stingrā režīma kolonijā Sibīrijā. Šāds tiesas process nevar tikt uzskatīts par objektīvu vai taisnīgu, teikts paziņojumā.

Paziņojumā paustas bažas par Sencova katastrofālo veselības stāvokli, viņa badastreikam turpinoties jau vairāk nekā 100 dienas. Tāpat dokumentā norādīts, ka Sencovam ir liegta pieeja nepieciešamajai medicīniskajai palīdzībai, kā arī tiek liegts tikties un sazināties ar neatkarīgiem novērotājiem.

Paziņojumā Krieviju kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli rosina rūpēties par ANO Statūtos nostiprināto principu un cilvēktiesību ievērošanu savā valstī.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru AP, jau ziņoja, ka Krievijā ieslodzītā ukraiņu režisora Sencova veselība ir cietusi neatgriezeniskus bojājumus pēc vairāk nekā 120 dienu ilgā badastreika.

Vēstīts, ka Sencovs 2014. gadā Krimā tika aizturēts aizdomās par teroraktu plānošanu, un 2015. gadā tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu. Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis. Viņš kopš šī gada 14. maija atsakās no ēdiena, pieprasot, lai Krievija atbrīvo visus ukraiņu politieslodzītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!