Foto: biedrība “Dzīvnieku brīvība”

Kažokzvēru ferma "Grobiņa" novērsusi visas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) augustā veiktajā pārbaudē kažokzvēru novietnē "Vērgales zvērsaimniecība" konstatētās neatbilstības, sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Gundars Jaunsleinis.

Komentējot PVD pārbaudē konstatētās neatbilstības, viņš norādīja, ka fermā, kurā vienlaikus tiek audzēti 130 000 zvēru, ir neizbēgama situācija, kad kāds zvērs ir slims vai ievainots. "Mūsu un jebkuras citas zvēraudzētavas uzdevums ir rūpēties, lai šādu zvēru būtu pēc iespējas mazāk un tiem tiktu sniegta nepieciešamā aprūpe. Jau pieminētajā PVD pārbaudē, kas notika 22. augustā, no 130 104 ūdelēm slimas vai ievainotas un tobrīd ārstētas tika konstatētas vien 60 ūdeles. Divas no slimajām ūdelēm ieteikts eitanizēt, konsultējoties ar vetārstu. Šie apstākļi nepārprotami norāda uz pienācīgu labturības prasību ievērošanu "Vērgales zvērsaimniecībā"," sacīja Jaunsleinis.

Pēc viņa sacītā, vienīgā neatbilstība, kas norādīta PVD 22. augusta pārbaudes aktā, bija četru ūdeļu atrašanās atsevišķos būros paredzēto trīs ūdeļu vietā. Šāda situācija, pēc Jaunsleiņa teiktā, konstatēta niecīgā skaitā būru no kopumā saimniecībā esošajiem 43 520 ūdeļu būriem, un nekavējoties tika novērsta jau nākamajā dienā.

Ziņots, ka 22. augustā PVD veica pārbaudi "Grobiņas" kažokzvēru novietnē "Vērgales zvērsaimniecība". Pārbaudē dienesta inspektori konstatēja, ka salīdzinoši nelielā novietnes daļā sprostos ir pārsniegts dzīvnieku blīvums. Atsevišķās vietās fiksēti netīri būri, kuros mītošie dzīvnieki uzvedušies sugai neraksturīgi, vietām bija bojātas ūdens dzirdnes. Tāpat PVD inspektori konstatēja savainotus dzīvniekus, kuru bija aptuveni 0,5% no novietnē mītošajiem 130 000 dzīvniekiem. Dienests atrada arī dažus beigtus dzīvniekus.

Gan savainotajiem dzīvniekiem bija nodrošināta veterinārā aprūpe, tomēr PVD dažus smagāk savainotos dzīvniekus ieteica eitanizēt. Tikmēr "Grobiņa" pārstāvji apņēmās konstatēto novērst.

PVD uzņēmumam līdz 31. augustam uzdeva novērst neatbilstības, kas saistītas ar dzīvnieku blīvumu sprostos. Septembrī dienests veiks atkārtotu pārbaudi, lai pārliecinātos vai tas ir novērsts.

Raidījums "De Facto" aizvadītās nedēļas nogalē ziņoja, ka šovasar vienu no aktīvistiem iesūtīja vienā no modernākajām ūdeļu fermām Vērgales pagastā. Safilmētie video rāda dzīvnieku ciešanas - saplosītus ūdeļu mazuļus, nograuztas ķepas, vaļējas brūces un agonizējošus dzīvniekus.

Jau ziņots, ka "Grobiņa" 2017. gada pirmajā pusgadā strādāja ar 2,764 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 337 835 eiro zaudējumus.

"Grobiņa" audzē ūdeles kažokādu ieguvei. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!