Foto: DELFI

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) kategoriski norobežojas no biedrības "Latgalīši" paustajiem pārmetumiem tiesībsargiem saistībā ar kriminālprocesu, kurā par seksuālu vardarbību un cilvēktirdzniecību aizturētas trīs personas, tostarp katoļu priesteris, sociālā aprūpes centra bijušais darbinieks un kāds bezdarbnieks, kā arī aicina nesaistīt konkrētas kriminālprocesuālās darbības ar politiskiem procesiem valstī.

Kozlovskis portālam "Delfi" norādīja, ka tiesībsargājošo iestāžu pienākums ir nekavējoties rīkoties, ja ir pamatotas aizdomas par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

"Valsts policija jau iepriekš ir norādījusi, ka aizdomās par sevišķi smaga noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas saistīts ar cilvēktirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot tā bezpalīdzības stāvokli, ir aizturētas trīs personas, kurām piemērots aizdomās turamā statuss. Divām no aizdomās turamām personām ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Ja kriminālprocesā ir iegūtas konkrētās ziņas par faktiem, kas rada pamatotas aizdomas, ka persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, apcietinājuma piemērošana ir pieļaujama. Saskaņa ar Kriminālprocesa likumu, lēmumu par drošības līdzekļa piemērošanu pieņem izmeklēšanas tiesnesis, iepazīstoties ar kriminālprocesa materiāliem un procesa virzītāja ierosinājumu. Savukārt izmeklēšanu uzrauga uzraugošais prokurors," skaidro iekšlietu ministrs.

Viņš uzsver, ka Valsts policijas vadība viņu informējusi, ka informācija par minēto noziedzīgo nodarījumu ir sniegta tādā apjomā, kā to nosaka normatīvais regulējums par datu aizsardzību.

Kā ziņots, seksuālās vardarbības un cilvēktirdzniecības lietā, kurā aizdomās par noziegumu pret kādu vīrieti ar garīga rakstura traucējumiem apcietināts arī katoļu baznīcas priesteris, aizturēts nu jau bijušais sociālā aprūpes centra (SAC) "Rīga" filiāles aprūpētājs.

Atšķirībā no garīdznieka un trešā krimināllietā iesaistītā, aprūpētājam tiesa nav piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu. Viņš savā darba vietā iesniedzis atlūgumu.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no apcietinātajiem ir Latvijas Romas katoļu baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes garīdznieks Pāvels Zeiļa. Viņš izvirzītās apsūdzības noliedz.

Likumsargu līdzšinējā izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka, iespējams, viens aizdomās turētais piegādājis cietušo vīrieti garīgās konfesijas pārstāvim seksuālu vajadzību apmierināšanai, bet garīgās konfesijas pārstāvis par to maksājis.

Policija Zeiļam inkriminē vairāk nekā vienu epizodi un patlaban izmeklēšanā skaidro, vai iepriekšminētā shēma pielietota ilgstošā laika periodā.

Tāpat policija sola izmeklēšanā pārbaudīt, vai līdzīgi iespējamie noziegumi izdarīti arī pret citām personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!