Foto: LETA

Pēc šovasar konstatētās radiācijas kurināmā pelnos, AS "Rīgas siltums" turpmāk šķeldas piegādātāju kravām veiks radiācijas pārbaudi, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Viņš skaidroja, ka, pretēji medijos izskanējušajam, radiācija konstatēta nevis šķeldā, bet gan pelnos, kuri radušies, to sadedzinot. "Radiācija koncentrējas pelnos. Un 14. jūnijā pirmo reizi uzņēmuma pastāvēšanas laikā "Getliņos", kur nododam pelnus glabāšanai, nopīkstēja radiācijas mērītāji. Uzreiz visās katlu mājās tika apturēta darbība un tika izsaukts Valsts vides dienests (VVD), kurš konstatēja, ka pelnos tiešām šie rādītāji pārsniedz normu," Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā klāstīja Stepaņenko. Patlaban "Rīgas siltums" pārziņā ir četras katlu mājas - Zasulaukā, Ziepniekkalnā, Daugavgrīvā un Vecmīlgrāvī.

Pēc fakta konstatācijas izveidota darba grupa, kas konstatēja, ka radiācijas līmenis ievestajā šķeldā ir normas robežās. "Rīgas siltums" valdes loceklis Raivis Elliņš pastāstīja, ka mērījumi veikti, balstoties uz kaimiņvalstu pieredzi. "Lietuvā šis radiācijas limits koksnei nedrīkst pārsniegt 30 bekerelus uz kilogramu. Šos rādītājus arī ņēmām kā pamatu. Dažviet rezultāti bija 3, 12 vai 15 bekereli, taču nevienā vietā rādītāji nesasniedza 30 atzīmi," sacīja Elliņš.

Arī VVD apstiprināja, ka attiecībā uz šķeldu Latvijā līdz šim nav bijuši noteikti radioaktivitātes limiti. "Radiācijas drošības centrs līdz šim ar šāda rakstura problēmu nebija saskāries, tāpēc šobrīd ir ļoti svarīgi apzināt, vai tas ir atsevišķs gadījums, kam pietiek ar centra dotajiem norādījumiem, vai ir nepieciešams veidot speciālu regulējumu, kā to izdarījusi kaimiņvalsts Lietuva," pauž dienests.

Tomēr, lai situācija neatkārtotos - "Rīgas siltums" uzlabojis sadarbības līgumus. Proti, turpmāk šķeldas piegādes noteikumos atrunāts ir arī pieļaujamais radiācijas līmenis - tas nedrīkst pārsniegt 30 bekerelus uz kilogramu. Pārbaudes uzņēmums veiks kravām izlases kārtībā.

Papildus Ziepniekkalna katlu mājā uzstādīti radiācijas vārti, caur kuriem pirms nodošanas "Getliņiem" tiks vesti visi pelni. "Bekerelu daudzumu var noteikt tikai laboratoriski, taču mēs šos vārtus esam noregulējuši tuvu "Getliņu" rādītājiem. Ja kaut kur uzrādīsies, ka radiācijas līmenis ir paaugstināts, krava tiks vesta uz laboratoriju pārbaudei," sacīja Elliņš. Tāpat veikti radiācijas mērījumi visās uzņēmuma ēkās, kā arī darbiniekiem novadīti papildus semināri par darba drošību.

Tā kā pastiprinātas līguma prasības, sadarbību ar pašreizējo šķeldas piegādātāju - SIA "R Grupa" - nav plānots lauzt.

Balstoties uz VVD norādījumiem, pelni, kuros tika konstatēta radiācija, tika sajaukti kopā ar pelniem, kas nav radioaktīvi, un apglabāti.

Kā ziņots, TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka AS "Rīgas siltums" kurināmajā šovasar atklāts radioaktīvs piesārņojums, kas četras līdz sešas reizes pārsniedz atļauto. Uzņēmumā gan precizēja, ka radioaktīvais piesārņojums atklāts kurināmā pelnos.

Pagaidu izmeklēšanā noskaidrots, ka starojuma avots bijis no Baltkrievijas ievesta koksnes šķeldas krava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!