Foto: Publicitātes foto

Tsukubā Japānā noslēgusies 30. Pasaules Informātikas olimpiāde, kurā bronzas medaļas izcīnīja arī dalībnieki no Latvijas, portālu "Delfi informēja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) ģenerāldirektors Andris Melnūdris.

Olimpiādē kopumā piedalījās 335 dalībnieki no 87 valstīm, starp viņiem arī četri skolēni no Latvijas – Roberts Leonārs Svarinskis, Renāts Jurševskis, Eduards Gaņkins un Iļja Čaikovskis.

Visi četri Latvijas dalībnieki olimpiādē ieguva bronzas medaļas.

Šāds rezultāts, kad visi Latvijas dalībnieki izcīna medaļas, ir sasniegts pēc astoņu gadu pārtraukuma, atklāj LIKTA pārstāvis. Roberts Leonārs, Eduards un Iļja ar šiem panākumiem papildināja pavasarī Baltijas Informātikas olimpiādē Stokholmā izcīnītās bronzas medaļas.

Absolūtajā vērtējumā uzvaru izcīnīja Bendžamins Kui (Benjamin Qi) no ASV, kuram sekoja Maolongs Jangs (Maolong Yang) un Zentings Zu (Zhenting Zhu) no Ķīnas. Kopumā tika piešķirtas 29 zelta, 55 sudraba un 83 bronzas medaļas. Igaunijas un Lietuvas komandas katra izcīnīja trīs medaļas.

"Vēlos izteikt pateicību visiem skolotājiem, kas sagatavoja savus audzēkņus sacensībām gan Latvijas, gan starptautiskajā mērogā. Tieši šo cilvēku milzīgais entuziasms un ieguldītais darbs ļauj priecāties par mūsu skolēnu panākumiem," uzsver LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

"Mūsdienās tehnoloģijas skolēni lieto neatkarīgi no vecuma un ierobežojumiem, tāpēc ir būtiska to jēgpilna izmantošana. Nākotnē informātika un datorika būs nepieciešama ikvienam, tāpēc ir jādomā, kā ne tikai palielināt zinošo skolēnu skaitu, bet arī celt kopējo sabiedrības digitālo prasmju līmeni," atklāj "Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

"Ceru, ka laureāti neapstāsies pie sasniegtā un nākošgad mēs varēsim Latvijas komandu sveikt ar četrām vēl augstāka kaluma medaļām," uzsver AS "Exigen Services Latvia" finanšu un administratīvais direktors Pēteris Krastiņš.

Vispasaules informātikas olimpiādes notiek jau kopš 1989. gada. Pirmā olimpiāde notika Pravecā, Bulgārijā, kurā piedalījās 46 dalībnieki no 13 valstīm. Latvija Vispasaules informātikas olimpiādē debitēja 1992. gadā, un 24 gadu laikā valsts komanda kopumā izcīnījusi 74 godalgas, tostarp septiņas zelta, 23 sudraba un 44 bronzas medaļas.

1997. gadā Dienvidāfrikā otro absolūti labāko rezultātu un Latvijai pirmo zelta medaļu izcīnīja Jānis Sermuliņš, panākumu atkārtojot arī pēc diviem gadiem Turcijā. 2002. gadā no Dienvidkorejas zeltu pārveda divi jaunie Latvijas programmētāji – Aleksandrs Belovs un Andrejs Ivanovs, 2011. gadā Taizemē zeltu izcīnīja Eduards Kaļiņičenko, 2015. gadā Aleksejs Zajakins, bet 2016. gadā - Aleksejs Popovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!