Foto: LETA
Aizdomās par seksuālu vardarbību un cilvēktirdzniecību apcietinātā Rēzeknes Sāpju dievmātes draudzes prāvesta Pāvela Zeiļas aizstāvībai svētdien Rēzeknē, Festivāla parkā rīkotais pikets pulcējis aptuveni 400 rēzekniešu un draudzes locekļu, vēsta "lsm.lv".

Pikets sācies pulksten 12. Sanākušie dziedājuši garīga rakstura dziesmas un skaitījuši lūgšanas, piketētājiem rokās bija arī vairāki plakāti ar saukļiem "nē politiskajām spēlēm", "atbrīvot priesteri" un "priestera arests – provokācija pret Latgali", raksta "lsm.lv".

Rēzeknes Sāpju Dievmātes draudzes locekle, ērģelniece Bernadeta Eversa Latvijas Radio pastāstījusi, ka draudze reaģējusi "uz šo, kā mēs uzskatām, ļoti lielo netaisnību, pat noziedzīgu netaisnību, ka mūsu draudzes dekāns, cienījams Rēzeknes goda pilsonis, mūsuprāt, ir vienkārši netaisnīgi apsūdzēts, un arī ļoti bargs soda mērs pirmstiesas", vēsta "lsm.lv".

"Un arī mediju reakcija mūs vienkārši šokēja, ka vienīgais no visiem aizturētajiem tika nosaukts vārdā, uzvārdā ar visiem tituliem un darba vietām, un tas, manuprāt, ir cilvēktiesību un datu aizsardzības pārkāpums. Un mēs vienkārši nolēmām kaut kā izteikt savu atbalstu viņam, jo viņš tiešām ir jau 30 gadus strādājis Rēzeknē, un visai Rēzeknei viņš ir bijis uz delnas, mēs neviens nešaubāmies par viņa godīgumu," Eversas teikto citē "lsm.lv".

Ar iesniegumu par piketa rīkošanu pašvaldībā piektdien vērsās katoļu baznīcas publisko tiesību juridiskā persona "Rēzeknes Sāpju dievmātes Romas katoļu draudze", noskaidroja portāls "Delfi". Pikets paredzēts līdz pulksten 15.

Rēzeknes pilsētas domes sabiedrisko attiecību pārstāvis Kārlis Pozņakovs portālam "Delfi" norādīja, ka sākotnēji piketa organizatoriem bijusi ideja par piketa rīkošanu pie "Latgales Māras" jeb pieminekļa "Vienoti Latvijai," bet transportlīdzekļu vadītāju un gājēju plūsmas ērtību dēļ domes Publisku pasākumu, piketu, sapulču un gājienu iesniegumu izskatīšanas komisija izsniedza atļauju rīkot piketu Festivāla parkā.

"Delfi" jau rakstīja, ka augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēmušas informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

ONAP izmeklētāji pirms Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus. Diviem vīriešiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet trešajam – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no apcietinātajiem ir Latvijas Romas katoļu baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes garīdznieks Pāvels Zeiļa. Zeiļa viņam izvirzītās apsūdzības neatzīst.

Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs iepriekš Latvijas Televīzijai atzina, ka "tā ir traģiska ziņa – tie noziegumi, kuros viņu apvaino ir šaušalīgi. Ja tas apstiprināsies, tad viņam jāsaņem bargākais sods, gan no Krimināllikuma, gan baznīcas iekšējo noteikumu viedokļa". Viņš arī pauda cerību, ka lieta tiks rūpīgi izmeklēta.

Savukārt Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis reaģējot uz Zeiļas arestu, aizvadītās darba nedēļas izskaņā vērsies pie ticīgajiem, atgādinot Zeiļas dzīvesgājumu un labās atsauksmes viņa kalpošanas vietās, velkot paralēles ar "čekas laikiem" un tolaik praktizēto vēršanos pret garīdzniekiem, kā arī norādot, ka pats personīgi netic apcietinātā prāvesta vainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!