Foto: DELFI

Lemjot Saeimā par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu tālāku likteni, partijas "Saskaņa" deputāti atbalstīs biedrības "Latvija Pasaulē" aicinājumu nepublicēt minētos dokumentus, bet izmantot tos tikai drošības dienestu analītiskajam darbam un vēsturnieku zinātniskai izpētei, informēja partijā.

"Saskaņa" paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norāda, ka augusta vidū pie visām valsts augstākajām amatpersonām, tostarp Saeimas frakcijām, vērsās biedrības "Latvijas Pasaulē" pārstāvji, tostarp, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, LELB arhibīskaps Jānis Vanags, LELB bīskaps – emeritus Pāvils Brūvers, Romas katoļu baznīcas Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, Romas katoļu baznīcas arhibīskapa Zbigņeva Stankēviča uzdevumā priesteris Rihards Rasnacis un LZA Goda loceklis Jānis Streičs, ar aicinājumu novērst sociālā konflikta un sabiedrības šķelšanās.

Pēc sabiedriskās organizācijas "Latvija pasaulē" iniciatīvas ar Latvijas Zinātņu akadēmijas līdzdalību šī gada pavasarī tika izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija izvērtēt Latvijas rīcībā esošo VDK dokumentu autentiskumu un aģentūras saraksta publicēšanas lietderību, kā arī modelēt procesa sociālos riskus un sekas.

Analizējot atstāto dokumentu saturu, to struktūru un daudzumu, VDK sistēmas darbību un dokumentācijas metodes, darba grupas locekļi secinājuši, ka atstātajam dokumentu krājumam ir tendenciozas atlases un selektīvi izvēlēta kārtojuma raksturs, turklāt ir atstāta nepilnīga un uz maldinošiem secinājumiem uzvedinoša materiālu kopa.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien konceptuāli atbalstīja ieceri par bijušās VDK dokumentu publiskošanu internetā, tomēr par to, kādi tieši dokumenti un kādā termiņā tiks publiskoti, vēl lems darba grupa.

Komisijas deputāti šodien vairākkārt uzsvēra, ka likuma grozījumi, kuru pirmā lasījuma redakcija paredz VDK dokumentu pieejamību pētniecībai no 2019. gada 1. maija atbilstoši Arhīva likuma nosacījumiem, ir jāpieņem šajā parlamenta sasaukumā. Proti, otrajā lasījumā likumprojekts Saeimas sēdē varētu tikt skatīts 20.septembrī, bet galīgajā lasījumā - dažas dienas pirms Saeimas vēlēšanām, 4.oktobrī, norādīja komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!