Foto: F64

Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo kārtējo sēdi šī gada rudens sesijā, tajā iekļauti vairāki desmiti jautājumi, tostarp Saeima pirmajā lasījumā vērtēs grozījumus Satversmē par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu.

Saeimas sēdē iekļauti arī vairāk nekā 30 jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās.

Tāpat parlamentam būs jālemj par lēmuma projektu "Paziņojums par Ukrainas pilsoni režisoru Oļegu Sencovu". Lēmuma projektā nosodīta Sencova prettiesiskā aizturēšana, kas, pārkāpjot starptautiskās saistības, veikta pretlikumīgi okupētās Krimas teritorijā, kā arī nelikumīgo un politiski motivēto notiesāšanu un ieslodzīšanu.

Paziņojumā aicināts Krievijas Federāciju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Sencovu un pārējos Krievijas prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus.

Saeima arī lems par Latvijas Bankas padomes locekļa, ekonomista Mārtiņa Kazāka atbrīvošanu no Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) locekļa amata.

Tāpat plānots, ka Saeimas Prezidijs kopā ar Frakciju padomi ceturtdien lems par FDP kandidātu izvirzīšanas termiņu.

Parlaments arī konceptuāli vērtēs grozījumus Satversmē par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu.

Vēstīts, ka šobrīd Satversmē ir noteikts, ka Valsts prezidentu ievēlē aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu.

Lai veicinātu sabiedrības lielāku uzticēšanos Saeimai, nepieciešams nodrošināt darba procesa caurskatāmību. Balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā, Satversmes grozījumu anotācijā atzīmējuši tā autori.

Valsts konstitūcija nosaka, ka Saeima Satversmi var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Grozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Likumprojektu par grozījumiem Satversmē iepriekš Saeimā iesniedza Latvijas Reģionu apvienība (LRA).

LRA pārstāvis Edvards Smiltēns iepriekš Juridiskai komisijai uzsvēra, ka būtībā šie grozījumi ir "ārkārtīgi vienkārši, iespējams, vienkāršākie Saeimas vēsturē", jo nepieciešams vienā vārdā grozīt vien divus burtus. Deputāts uzsvēra, ka jautājums par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā ir gadiem ilgi diskutēts jautājums, un sabiedrība sagaida risinājumu. Viņaprāt, sabiedrība grib zināt, kā balsojuši viņu priekšstāvji, kā tiek realizēta tautas griba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!