Foto: DELFI

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien sveic Latvijas iedzīvotājus Zinību dienā, pievēršot uzmanību paveiktajiem un plānotajiem darbiem izglītības jomā. Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis jau brīvdienās norādījis, ka Latvijai vajadzīgi iedvesmojoši veiksmes stāsti.

"Esam noteikuši, ka viena no trim prioritātēm līdzās veselības aprūpei un tautsaimniecībasattīstībai ir izglītība. Tas nozīmē, ka tiek īstenots darbs, lai palielinātu pedagogu algas, laipanāktu cienīgu atalgojumu jau tuvākajos gados. Ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) ir noslēgta vienošanās par to, ka,sākot ar 2019. gadu, tiks uzsākta pirmsskolas pedagogu algu pārnešana uz valsts budžetu.Šobrīd esam šā solījuma izpildes posmā," uzrunā minēja Kučinskis.

Premjerministrs norādīja, ka vispusīgi attīstīta jaunā paaudze ir stabils pamats valsts attīstībai vismaz nākamajos 100 gados. "Esmu pārliecināts, ka ir jāprot uzticēties vienam otram. Tāpēc jautājums par skolu tīklu sakārtošanu nodots pašvaldību ziņā, jo lielākā daļa vispārizglītojošo skolu (izņemot privātās) ir pašvaldību dibinātas. Tas ļaus pašvaldībām izvērtēt situāciju vistuvāk jums – skolotāji, skolēni un arī vecāki. Pašvaldības ir tās, kas pārzina Jūsu vajadzības vislabāk, un esmu pārliecināts, ka tās spēs pieņemt vislabāko lēmumu," pausts uzrunā.

Tāpat premjers pauda lepnumu par to, ka ir izdevies nostiprināt latviešu valodas nozīmi skolās, pieņemot vēsturisku lēmumu - par mācībām latviešu valodā, piemetinot, ka tas daudzus gadus iepriekš nebija izdevies. Kučinskis arī pievērsa uzmanību nākotnes plāniem izglītības jomā. "Mums visiem priekšā ir liels darbs, ieviešot uz prasmēm balstītu izglītības modeli, jeb tā saukto kompetenču izglītību, kas mūsu jaunajai paaudzei sniegs zināšanas, apvienojot tās ar prasmēm un dzīves gudrību. Būdams uz nākotni orientēts, es ar optimismu varu teikt, ka uzsāktā augstskolu reforma ir sākums spožākai nākotnei augstākās izglītības jomā. Tas ļaus ne tikai mūsu jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību Latvijā, bet spēs iznest Latviju kā augstākās izglītības eksportētāju starptautiskā mērogā", minēts uzrunā.

"Šodien ir svētki, tāpēc visupirms Jums, mīļie skolotāji – raibu raibs asteru pušķis ikvienam,kas šodien svin atkalredzēšanās svētkus ar saviem audzēkņiem. Majestātiskas baltas gladiolas tiem, kas apņēmības pilni šodien stājas klases priekšā pirmo reizi. Visģimeniskākos svētkus pedagogiem, kas skolotāja profesiju nes cauri paaudzēm. Bez šaubām – labas sekmes mācībās ikvienam, kas šodien dodas uz skolu!" rezumēja Kučinskis.

"Delfi" jau ziņoja, ka katram skolēnam un studentam ir savi mērķi, kurus novēlu sasniegt, jo Latvijai ir vajadzīgi iedvesmojoši veiksmes stāsti, Zinību dienas apsveikumā pauda Vējonis.

"Ik gadu Zinību diena ir īpaša diena Latvijas pedagogiem, daudziem tūkstošiem bērnu, jauniešu un viņu ģimenēm. Protams, skolēniem un studentiem, ir mazliet žēl, ka vasaras brīvdienas ir beigušās. Tomēr spēcīgāka ir sajūta, ka viņi ir jauna piedzīvojuma priekšā, ko sniegs iepazīšanās ar jauniem draugiem un atkalredzēšanās ar jau esošajiem, iespējas iegūt jaunas zināšanas un izcīnīt jaunas uzvaras," uzrunāja Vējonis.

Prezidents norādīja, ka mācības neizbēgami saistās arī ar grūtībām un šķēršļu pārvarēšanu. "Tomēr skolā iegūtās zināšanas un pieredze veido pamatus tam, lai mēs gūtu panākumus tālākajā dzīvē. Tieši skolā mums ir iespēja gūt pirmos panākumus, izceļoties mācību olimpiādēs vai gūstot uzvaras sporta sacensībās. Katram skolēnam un studentam ir savi mērķi, kurus novēlu sasniegt, jo Latvijai ir vajadzīgi iedvesmojoši veiksmes stāsti," rakstīts prezidenta apsveikumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!