Foto: DELFI

Lai gan Rīgas domes (RD) Satiksmes departaments jūlijā pauda, ka veloceliņa Imanta–Daugavgrīva būvniecība sāksies septembrī, nu termiņš ir pārlikts, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

4. jūlijā RD Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins klāstīja, ka aptuveni 3,4 miljonus eiro vērtā veloceliņa būvdarbi sāksies septembrī.

Taču līdz pat šim Satiksmes departaments nav izsludinājis būvdarbu iepirkumu. Departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola paskaidroja, ka projektēšanas process ir aizkavējies, jo nepieciešams atrisināt jautājumu par īpašuma tiesībām veloceļa trasē.

"Šobrīd RD Īpašuma departaments ir panācis konceptuālu vienošanos un šī gada septembrī tiks parakstīts līgums ar zemes īpašnieku un attiecīgi pēc tam saskaņots projekts. Pēc projektēšanas procesa beigām tiks uzsākta iepirkuma procedūra būvniecības darbu veikšanai," turpmāko darbu ieskicēja Ahuna-Ozola.

Šā gada jūnijā RD atbalstīja nekustamā īpašuma Hapaka grāvī atsavināšanu. Tādējādi pašvaldība pabeidza veloceliņam Imanta–Daugavgrīva būvēšanai nepieciešamo īpašumu pārņemšanu. Taču būvniecības sākšanai no valsts vajadzēja izprasīt sešu zemesgabalu domājamās daļas.

RD Satiksmes departaments aplēsis, ka kopš 2008. gada velobraucēju skaits Rīgā ir audzis vairāk nekā piecas reizes. Taču lielākā daļa rīdzinieku joprojām neizmanto velosipēdu kā galveno pārvietošanās līdzekli, tāpēc lielais automašīnu daudzums rada kaitīgu ietekmi uz apkārtējo vidi, kā arī noslogo transporta plūsmu ielās.

Savukārt projektā "Velodati" noskaidrots, ka Rīgā katastrofāli trūkst ikdienas maģistrālo veloceliņu. Savukārt RD jaunos veloceliņus būvē tur, kur tas ir ērtāk, nevis nepieciešams.

Pagājušajā nedēļā RD opozicionāriem izdevās sasaukt ārkārtas Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdi, kurā bija plānots iztaujāt Satiksmes departamenta pārstāvjus par velosatiksmes nākotni Brīvības ielā. Taču kvoruma trūkuma dēļ sēdē izsludināja pārtraukumu vēl pirms deputāti sāka skatīt jautājumus. Pagaidām nav zināms, kad sēde turpināsies.

Vēstīts, ka 7. jūnijā apvienība "Pilsēta cilvēkiem" RD iesniedza vairāk nekā 2500 iedzīvotāju parakstītu iniciatīvu par sabiedriskā transporta un velojoslu izveidi Brīvības ielā. Opozīcija 19. jūnija kārtējā RD sēdē centās iekļaut lēmumprojektu, kas uzdotu Satiksmes departamentam izvērtēt iedzīvotāju iniciatīvu. Taču ar koalīcijas deputātu balsīm šo ieceri RD noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!