Foto: LETA
Rīgas dome (RD) trešdien, 29. augustā, kārtējā sēdē atbalstīja ieceri vērsties Valsts kasē, lūdzot 41 miljona eiro aizdevumu, kas nepieciešams Mežaparka Lielās estrādes rekontrukcijas otrās kārtas pirmā posma īstenošanai.

Balsojumā 34 deputāti bija par, pret bija 12 domnieki, bet atturējās četri deputāti.

Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas otrās kārtas pirmā posma realizācijas izmaksas ir 40 925 710 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Tostarp 401 232 eiro atvēlēti autoruzraudzībai, bet vēl tik pat liela summa – būvuzraudzībai.

Būvdarbus līdz 2020. gada vasarai veiks pilnsabiedrība "LNK, RERE", kas piedāvāja rekonstrukciju īstenot par gandrīz miljonu eiro lētāk, nekā otra pretendente SIA "Arčers".

Otrās kārtas pirmais posms paredz nojaukt un uzcelt jaunu estrādes ēku. Pēc pirmā posma beigām paredzēts uzsākt otro posmu, kad par vēl aptuveni 22 miljoniem eiro, ieskaitot PVN, taps saimnieciskās un biroja ēkas, kā arī labiekārtos teritoriju. Šim projektam aizņēmums vēl nav ņemts.

Rekonstrukcija ir sadalīta divos posmos, lai pēc diviem gadiem vasarā estrādē varētu organizēt Skolēnu dziesmu un deju svētkus.

RD Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) sēdē prezentēja, ka rekonstrukcijas gaitā būvnieki paplašinās estrādes skatuvi, radīs vairāk vietas koristiem, uzstādīs skaņu pastiprinošus paneļus, kā arī uzslies dzesēšanas iekārtas.

Paredzams, ka būvnieki Mežaparkā varētu ienākt septembra otrajā nedēļā, kad iecerēts sākt vēsturiskās estrādes ēkas nojaukšanu.

41 miljona eiro aizņemšanos iepriekš atbalstīja RD Pilsētas īpašuma komitejas deputāti. Medijos parādījās ziņas, ka projekta tāme ir slepena. RD Īpašuma departaments, atsaucoties uz Publisko iepirkumu likumu, skaidro, ka pretendentu piedāvājumi ir uzskatāmi par ierobežotas pieejamības informāciju. Šādu informāciju publiskot tiesīgs ir tikai pretendents, norāda RD.

Šo jautājumu RD kārtējā sēdē aktualizēja opozīcijas deputāts Sandis Riekstiņš (JKP). Vēlāk debašu laikā viņš arīdzan aicināja būvniekus tāmi publicēt pašiem. Kā atbildi Burovs vairākas minūtes lasīja Īpašumu departamenta Iepirkumu komisijas sagatavotu vēstuli, kurā uz divām lapaspusēm izklāstīts tāmes nepublicēšanas pamatojums.

"Dažreiz pirms iepirkumiem publicējam kontroltāmi, lai celtnieki nemēģinātu piedāvāt virs šīs tāmes," pauda Burovs. Viņš pārmeta opozīcijas deputātiem, kuri neesot deleģējuši frakciju pārstāvjus dalībai Īpašuma departamenta Iepirkumu komisijā, kur skatīja pretendentu piedāvājumus Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijai.

Vilnis Ķirsis (V) jautāja Burovam, vai viņš pats ir redzējis tāmi. "Protams, ka neesmu," atteica Burovs, norādot, ka tāmes ir jāskata profesionāliem juristiem un arhitektiem, nevis politiķiem.

Opozīcijas deputāti arīdzan interesējās par Mežaparka Lielās estrādes apsaimniekošanas izmaksām pēc rekonstrukcijas. Burovs aplēsa, ka tās pieaugs. Taču atteicās minēt konkrētus skaitļus.

Vēstīts, ka šā gada jūnijā notika Mežaparka Lielās estrādes pirmā atjaunošanas posma atklāšana.

Mežaparka Lielo estrādi atjaunot uzsāka pēc tam, kad 2016. gada 11. martā Rīgas dome un Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

Pagājušajā gadā 20. aprīlī parakstīja līgumu par estrādes pirmā atjaunošanas posma darbiem, kas paredzēja jauna skatītāju laukuma izbūvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!