Foto: DELFI Aculiecinieks

Valsts policija (VP) nolēmusi neuzsākt kriminālprocesu par maldinošo plakātu par it kā indīgiem zirnekļiem izlīmēšanu vairākās Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta pieturās, portālu "Delfi" informēja policijas pārstāve Gita Gžibovska. Plakātu izlīmētājs ir sedzis mantiskos zaudējumus, kas radās pieturvietu īpašniecei vides reklāmas kompānijai "JCDecaux Latvija".

"Delfi" jau ziņoja, ka pēc kompānijas "JCDecaux Latvija" iesnieguma saņemšanas, VP vērtēja, vai ir pamats sākt kriminālprocesu par mantas tīšu bojāšanu saistībā ar bīstamo zirnekļu plakātu izlīmēšanu pieturās. Uzņēmumam nodarīti 2450 eiro zaudējumi. "Daudz resursu tika un tiek ziedots, lai novērstu izlīmēto reklāmu dēļ radušos zaudējumus un pieturvietas būtu savā agrākajā izskatā. Biezā līmes kārta no stikla jātīra nost vairākas reizes. Tā tur nav žēlota," augusta sākumā norādīja "JCDecaux Latvija" vadītāja Jeļena Brokāne.

Tagad zaudējumi atlīdzināti. "Mēs neuzturam prasību tālāk, ar mums norēķinājās," portālam "Delfi" pastāstīja Brokāne. Policijā stāstīja, ka tā kā uzņēmumam nav vairs pretenziju, un zaudējumi saistībā ar pieturvietu savešanu kārtībā ir segti, kriminālprocess netiks uzsākts.

Jau vēstīts, jūlija nogalē vairākās pieturvietās iedzīvotāji pamanīja plakātus, kas brīdināja uzmanīties no indīgiem zirnekļiem. Plakāti vēstīja, ka zirnekļi Latvijā parādījušies līdz ar klimatiskajām pārmaiņām: "Latvijas teritorijā novērota īpaši indīgu zirnekļu izplatīšanās un konstatēti pirmie letālie sakošanas gadījumi."

Tāpat arī plakātos bija norādīts Veselības Inspekcijas (VI) un vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112. Neilgi pēc plakātu parādīšanās VI, kura saņēma vairākus iedzīvotāju zvanus, informēja sabiedrību, ka tā ir viltus ziņa un aicināja cilvēkus nebūt lētticīgiem.

Atbildību par izlīmētajiem plakātiem uzņēmās persona, kas sevi sauc par mākslinieku "Some 1," portālam "Delfi" elektroniskā vēstulē paziņojis kāds Jānis Kļava, kurš paudis, ka ir mākslinieks "Some 1".

Mākslinieks ar pseidonīmu "Some 1" plašākai publikai kļuva atpazīstams ar 2015. gada maijā Stūra mājas pagalmā izvietoto izstādi "Disidents", kurā pie krusta bija piesista lelle, kas dažiem atgādināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Viņš veidojis arī scenogrāfiju izstādei – akcijai "Jānis Ziemeļnieks – es eju bojā, iekārodams tevi", kas 2007. gadā notika Jāņa Akuratera muzejā.

E-pasta vēstulē persona, kas sevi identificēja kā Jānis Kļava, informēja, ka uzņemas "pilnu atbildību par 30. jūlija akciju, kurā Rīgā un tās apkārtnē tika izlīmēti informatīvi plakāti par indīgu zirnekļu invāziju, kas it kā pārņēmusi Latviju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!