Foto: DELFI
Nav atklātības, nav sadarbības līguma – šādu principu izmanto atsevišķas farmācijas kompānijas, tomēr vairākums zāļu ražotāju ļauj ārstiem, kam tās maksājušas naudu par lekciju lasīšanu, konsultēšanu vai citādi atbalstījušas, nepubliskot savus vārdus un uzvārdus. Šādu paslēpšanās iespēju vairāki ārsti arī izmanto, tomēr drīz slēpties vairs nevarēs.

Proti, saskaņā ar Ministru Kabineta (MK) noteikumiem "Zāļu reklamēšanas kārtība un kārtība, kādā zāļu ražotājs ir tiesīgs nodot ārstiem bezmaksas zāļu paraugus" no nākamā gada stāsies spēkā kārtība, ka jāpublisko informācija par farmācijas industrijas tiešajiem maksājumiem ārstiem par sniegtajām konsultācijām un lekcijām. Šīs ziņas Veselības inspekcija savā tīmekļa vietnē publicēs līdz 31.jūlijam.

Informācija par šo atbalstu, kas patlaban balstās industrijas pašregulācijas atklātības kodeksā, līdz šim bijusi nepilnīga. Piemēram, kādas kompānijas sarakstā par pērno gadu izpaust individuālu informāciju nepiekrita desmit ārstu, kuri kopā saņēmuši ap 20 tūkstošiem eiro. Turklāt virkne uzņēmumu par šiem tiešajiem maksājumiem ārstiem informāciju nesniedz, jo nav biedri zāļu ražotāju asociācijās, kas ir par atklātību.

Cik daudz ārstu šobrīd atsakās atklāt informāciju par saņemtajiem maksājumiem no farmācijas kompānijām, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) portālam "Delfi" atbildēt nevar, jo šādu statistiku nav apkopojusi. "Bet salīdzinot kopējās tendences Eiropā, Latvijā ir salīdzinoši neliels to ārstu skaits, kas nav piekrituši sava vārda un uzvārda publiskošanai," norāda SIFFA izpilddirektors Valters Bolēvics.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!