Foto: DELFI
No Latvijas Krievu savienības 13. Saeimas deputātu kandidātu saraksta otrdien svītrota Tatjana Ždanoka, portāls "Delfi" uzzināja Centrālajā Vēlēšanu komisijā (CVK).

Par Ždanokas svītrošanu no deputātu kandidātu saraksta nobalsoja visi septiņi uz sēdi sanākušie CVK locekļi.

Ždanoka žurnālistiem apliecināja, ka šo lēmumu pārsūdzēs Administratīvajā apgabaltiesā. Gadījumā, ja arī šajā instancē lēmums būs nelabvēlīgs, politiķe apņēmusies šajā jautājumā vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, vēsta aģentūra LETA.

CVK rīcībā ir tiesas spriedums, kas apliecina, ka Ždanoka ir darbojusies Latvijas Komunistiskajā partijā pēc 1991. gada 13. janvāra, un tāpēc uz kandidāti ir attiecināms Saeimas vēlēšanu likumā noteiktais kandidēšanas aizliegums.

Taču, ņemot vērā Satversmes tiesas norādījumu katru šādu gadījumu izvērtēt individuāli, lai pārliecinātos, vai persona ar savu rīcību joprojām apdraud Latvijas valsts neatkarību un demokrātiskas tiesiskas valsts principus, CVK lūdza papildu informāciju Drošības policijai un Satversmes aizsardzības birojam.

Ždanoka bija iekļauta LKS Vidzemes vēlēšanu apgabala sarakstā.

Tāpat CVK sēdē tika nolemts atkārtoti atlikt lemšanu par "No sirds Latvijai" deputāta kandidāta Rīgas vēlēšanu apgabalā Jevgēnija Sadovska svītrošanu no kandidātu sarakstiem, par kuru CVK rīcībā ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centra ziņas, ka uz viņu attiecināms Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojums, kas liedz pieteikt par kandidātiem un Saeimā ievēlēt personas, kuras sodītas par tīšu noziedzīgu nodarījumu, izņemot personas, kuras ir reabilitētas vai kurām sodāmība dzēsta vai noņemta.

Par Sadovska svītrošanu CVK nelēma, jo līdz sēdei nesaņēma papildu informāciju par to, vai kandidāta sodāmība ir dzēsta, kā saka pats kandidāts. Jautājums tiks izskatīts CVK sēdē pēc divām dienām.

No partijas "Par Alternatīvu" CVK nolēma svītrot deputāta kandidātu Arkādiju Karijevu, kurš svītrošanu bija lūdzis pats, norādot, ka nav parakstījis dokumentus, kas viņa vārdā iesniegti CVK. Sēdē tika minēts, ka dokumentu viltošana ir sarežģīts gadījums un ir pamats lietas materiālus tālāk nodot policijai.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas piektdienā CVK no kandidātu sarakstiem izsvītroja septiņus deputātu kandidātus, jo uz tiem attiecināmi kandidēšanas ierobežojumi Saeimas vēlēšanās. CVK lēma svītrot divus Rīcības partijas kandidātus – pensionāru Aivaru Zablocki un pensionāru Nikolaju Žeļezņakovu.

No Latvijas Reģionu apvienības (LRA) saraksta svītrots basketbola kluba "Jelgava" basketbolists Edgars Krūmiņš.

No partijas "Progresīvie" saraksta svītrota SIA "Brandall Digital" valdes locekle Katrīna Brandala.

No partijas "Par alternatīvu" saraksta svītroti divi kandidāti: pensionārs Zigfrīds Laicāns un LOK projektu vadītājs Valdis Taupmanis.

No Latvijas Centriskās partijas saraksta svītrots SIA "ASGcompany ltd" namu pārvaldnieks Aivars Silinieks.

CVK lēmumus par deputātu kandidātu svītrošanu iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā triju darbdienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana CVK noslēdzās 7. augustā.

13. Saeimas vēlēšanās piedalīsies 16 partiju un partiju apvienību kandidātu saraksti.Pavisam 13. Saeimas vēlēšanām iesniegtajos kandidātus sarakstos kopā pieteikti 1470 deputātu kandidāti, un uz vienu no 100 Saeimas deputātu vietām pretendē 15 deputātu kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!