Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietuvas Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienests (FNTT) atklājis organizētu Lietuvas un Latvijas pilsoņu grupējumu, kas nedēļas laikā kravas mašīnās no Polijas ievedis Lietuvā 50 tonnas rafinētas rapšu un saulespuķu eļļas un cukura, nemaksājot par šīm precēm pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Tādējādi Lietuvas valsts budžetā nav samaksāti gandrīz 200 000 eiro.

Grupējuma locekļi slepeni tikušies norunātās nomaļās vietās vai degvielas uzpildes stacijās, lai apmainītos ar viltotiem kravas dokumentiem. Provizoriski lēsts, ka minēto produktu kopējais apgrozījums varēja sasniegt miljonu eiro, paziņojumā presei norāda FNTT.

Kā atklājuši FNTT Kauņas pārvaldes izmeklētāji, grupējumu izveidojušas sešas personas no Lietuvas un Latvijas, bet pirmstiesas izmeklēšanas gaitā aizdomās turēto skaits vēl var pieaugt.

Atklāts, ka vairākiem Latvijas pilsoņiem piederoša kompānija no Eiropā strādājošiem eļļas un cukura ražotājiem lielā apjomā iegādājusies šos produktus un veduši tos uz Lietuvu, kur tie pārdoti kādam lielam Kauņā reģistrētam vairumtirdzniecības uzņēmumam, kas tos piegādājis mazumtirdzniecības tīkliem un pārtikas ražotājiem.

Nodokļa izkrāpšanas nolūkos izstrādāta īpaša shēma, starp ražotāju un tiešo pircēju slēdzot virkni nelikumīgu darījumu un tajos iesaistot vismaz sešas fiktīvas firmas. Par formālajiem uzņēmumu vadītājiem iecelti Latvijas un Lietuvas pilsoņi.

Noziedzīgā darbība rūpīgi slēpta, katra fiktīvā firma nelikumīgajiem darījumiem izmantota tikai ļoti īsu laiku - vienu divus mēnešus, tad nomainīta ar nākamo fiktīvo firmu. Slepenība ievērota tik rūpīgi, ka daži grupējuma locekļi pat nav pazinuši īsto shēmas organizētāju.

Lietuvas FNTT darbinieki šīs shēmas izmeklēšanā sadarbojušies ar Valsts nodokļu inspekciju un Valsts robežapsardzes dienestu un apmainījušies ar informāciju ar Latvijas Finanšu policiju un Polijas atbildīgajiem dienestiem. Kopīgi veiktas kratīšanas visās trīs valstīs.

Pašlaik FNTT Kauņas apriņķa Kauņas pārvalde veic pirmstiesas izmeklēšanu vēl piecās līdzīgās lietās, kurās Lietuvas valstij nav nomaksāts PVN vairāk kā astoņu miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!